Świeża sałatka z zielonym groszkiem
- 200 g zielonego groszku
- 50 g świeżej rukoli/mieszanki liści sałaty
- 4-5 świeżych rzodkiewek
- 75-100 g sera feta
- 100 g fileta rybnego (łosoś, miruna, dorsz)
Zielony groszek zblanszuj we wrzącej wodzie. Chcesz, aby zachował kolor, ale nie był zbyt papkowaty. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Rybę doprawiamy solą i czarnym pieprzem, a następnie smażymy na patelni z 1 łyżką oliwy, 1 kostką masła i 2-3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. W misce dodaj liście sałaty, plasterki rzodkiewki, zielony groszek, filet rybny, posyp serem feta i skrop dressingiem.
Sos ziołowy:
- 100 ml jogurtu
- 20-30 ml oliwy z oliwek
- 1/2 limonki
- drobno posiekany ząbek czosnku
- Drobno posiekany koperek,
- zielona cebula,
- bazylia,
- świeża natka pietruszki
- Sól i czarny pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj mniej lub więcej soku z limonki, w zależności od tego, jak kwaśny lubisz swój dressing.
Sałatka z kaszą kuskus z brokułami i chorizo
- 100 g kaszy kuskus
- 300 ml bulionu warzywnego
- 100 g brokułów gotowanych na parze
- 30 g prażonych pestek dyni
- 100 g chorizo (cały kawałek)
- 30 g młodego szpinaku
- Sól, pieprz
Ugotuj kaszę kuskus razem z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, pozostaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj ze szpinakiem. Pokrój chorizo na małe kawałki i smaż na patelni na złoty kolor. W misce dodaj mieszankę kuskus ze szpinakiem, brokułami gotowanymi na parze, chorizo, prażonymi pestkami dyni i skrop sosem sezamowym na wierzchu.
Sos sezamowy:
- 50 g pasty tahini
- 50 ml lodowatej wody
- 1/2 łyżeczki sumaka
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- Sól i pieprz
Zmiksuj wszystkie składniki, aż dobrze się wymieszają. W zależności od preferencji możesz dodać więcej wody, aby uzyskać rzadki sos.
Sałatka marchewkowa z roszponką i buraczkami
- 2 świeże marchewki
- pomarańcza
- Sok z 1 pomarańczy
- świeża papryczka chili
- ugotowany burak
- 20 g prażonych nasion sezamu
- 20 g prażonych orzechów włoskich
- 50 g sałatki roszponka
Marchewki pokroić w grubsze plastry. Na patelni dodać 1 łyżkę oleju i 1 kostkę masła. Smaż plastry marchwi z obu stron na złoty kolor, następnie dodaj sok z jednej pomarańczy i redukuj, aż pozostanie gęsty sos. Do miski dodaj roszponkę. Następnie pokrojone w drobną kostkę buraki, marchewkę, plasterki pomarańczy, posiekane chili i orzechy. Skrop pomarańczowym dressingiem.
Dressing:
- 70 ml oleju rzepakowego
- 30 ml soku pomarańczowego
- łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 octu z białego wina
- Świeży tymianek,
- sól i pieprz
Dodaj wszystkie składniki do słoika, i potrząsaj, aż uzyskasz gęsty dressing.
Sałatka z komosy ryżowej z ciecierzycą i grillowaną piersią z kurczaka
- 100 g komosy ryżowej
- 200 ml bulionu wegetariańskiego
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- Świeża natka pietruszki
- 100 g piersi z kurczaka
- Sól, pieprz,
- oregano,
- płatki chilli,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- słodka papryka
Pierś z kurczaka pokroić na cienkie kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić do marynowania na co najmniej 30 minut. Grilluj na złoty kolor. Ugotuj komosę ryżową z bulionem warzywnym na małym ogniu; pozostaw do ostygnięcia. Pokrój na drobną kostkę pomidora, czerwoną cebulę, natkę pietruszki i dodaj je do ugotowanej komosy ryżowej razem z ugotowaną ciecierzycą. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. W misce dodaj sałatkę z komosy ryżowej, grillowaną pierś z kurczaka i skrop dressingiem cytrusowym.
Dresing cytrusowy:
- 50 ml soku z cytryny
- 60 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy Dijon
- mały ząbek czosnku (starty)
- 1/4 łyżeczki miodu
- Oregano,
- pieprz cayenne,
- sól, pieprz czarny
Dodaj wszystkie składniki do słoika, wstrząśnij, aż uzyskasz kremowy dressing.