Pytanie na Śniadanie

Lekkie i pożywne sałatki cz. 2

Świeża sałatka z zielonym groszkiem

  • 200 g zielonego groszku
  • 50 g świeżej rukoli/mieszanki liści sałaty
  • 4-5 świeżych rzodkiewek
  • 75-100 g sera feta
  • 100 g fileta rybnego (łosoś, miruna, dorsz)

Zielony groszek zblanszuj we wrzącej wodzie. Chcesz, aby zachował kolor, ale nie był zbyt papkowaty. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Rybę doprawiamy solą i czarnym pieprzem, a następnie smażymy na patelni z 1 łyżką oliwy, 1 kostką masła i 2-3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. W misce dodaj liście sałaty, plasterki rzodkiewki, zielony groszek, filet rybny, posyp serem feta i skrop dressingiem.


Sos ziołowy:

  • 100 ml jogurtu
  • 20-30 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 limonki
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • Drobno posiekany koperek,
  • zielona cebula,
  • bazylia,
  • świeża natka pietruszki
  • Sól i czarny pieprz


Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj mniej lub więcej soku z limonki, w zależności od tego, jak kwaśny lubisz swój dressing.


Sałatka z kaszą kuskus z brokułami i chorizo


  • 100 g kaszy kuskus
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 g brokułów gotowanych na parze
  • 30 g prażonych pestek dyni
  • 100 g chorizo (cały kawałek)
  • 30 g młodego szpinaku
  • Sól, pieprz


Ugotuj kaszę kuskus razem z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, pozostaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj ze szpinakiem. Pokrój chorizo na małe kawałki i smaż na patelni na złoty kolor. W misce dodaj mieszankę kuskus ze szpinakiem, brokułami gotowanymi na parze, chorizo, prażonymi pestkami dyni i skrop sosem sezamowym na wierzchu.


Sos sezamowy:

  • 50 g pasty tahini
  • 50 ml lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki sumaka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • Sól i pieprz


Zmiksuj wszystkie składniki, aż dobrze się wymieszają. W zależności od preferencji możesz dodać więcej wody, aby uzyskać rzadki sos.


Sałatka marchewkowa z roszponką i buraczkami


  • 2 świeże marchewki
  • pomarańcza
  • Sok z 1 pomarańczy
  • świeża papryczka chili
  • ugotowany burak
  • 20 g prażonych nasion sezamu
  • 20 g prażonych orzechów włoskich
  • 50 g sałatki roszponka

Marchewki pokroić w grubsze plastry. Na patelni dodać 1 łyżkę oleju i 1 kostkę masła. Smaż plastry marchwi z obu stron na złoty kolor, następnie dodaj sok z jednej pomarańczy i redukuj, aż pozostanie gęsty sos. Do miski dodaj roszponkę. Następnie pokrojone w drobną kostkę buraki, marchewkę, plasterki pomarańczy, posiekane chili i orzechy. Skrop pomarańczowym dressingiem.


Dressing:

  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 octu z białego wina
  • Świeży tymianek,
  • sól i pieprz


Dodaj wszystkie składniki do słoika, i potrząsaj, aż uzyskasz gęsty dressing.


Sałatka z komosy ryżowej z ciecierzycą i grillowaną piersią z kurczaka


  • 100 g komosy ryżowej
  • 200 ml bulionu wegetariańskiego
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • Świeża natka pietruszki
  • 100 g piersi z kurczaka
  • Sól, pieprz,
  • oregano,
  • płatki chilli,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • słodka papryka


Pierś z kurczaka pokroić na cienkie kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić do marynowania na co najmniej 30 minut. Grilluj na złoty kolor. Ugotuj komosę ryżową z bulionem warzywnym na małym ogniu; pozostaw do ostygnięcia. Pokrój na drobną kostkę pomidora, czerwoną cebulę, natkę pietruszki i dodaj je do ugotowanej komosy ryżowej razem z ugotowaną ciecierzycą. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. W misce dodaj sałatkę z komosy ryżowej, grillowaną pierś z kurczaka i skrop dressingiem cytrusowym.


Dresing cytrusowy:

  • 50 ml soku z cytryny
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • mały ząbek czosnku (starty)
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • Oregano,
  • pieprz cayenne,
  • sól, pieprz czarny


Dodaj wszystkie składniki do słoika, wstrząśnij, aż uzyskasz kremowy dressing.

Więcej na ten temat