Sztufada wołowa w sosie własnym z warzywami
Składniki:
· 500 g mięsa wołowego (np. zrazowa/krzyżowa)
· 100 g musztardy
· 6 ząbków czosnku
· 100 g słoniny
· 1 mała marchew
· 1 mała pietruszka korzeń
· 2 szt. cebuli
· 1 łyżka majeranku
· Liść laurowy
· Ziele angielskie
· Sól, pieprz
· Mąka do obtoczenia mięsa
· Olej do smażenia
Mięso wołowe naszpikować czosnkiem oraz słoniną. Natrzeć solą oraz pieprzem. Obtoczyć w mące pszennej. Obsmażyć z każdej strony. Dodać warzywa drobno pokrojone oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem. Co jakiś czas podlewać wodą. Dusić do miękkości. Po uduszeniu mięso wyciągnąć. Wszystkie warzywa zmiksować. Podawać z powstałym sosem.