Udka z kaczki pieczone z pomarańczami i rozmarynem
Składniki:
· Udko z kaczki 4 szt.
· Cebula 2 szt.
· Czosnek 1/2 główki
· 3 szt. pomarańczy
· Papryka wędzona 1 łyżka
· Papryka słodka 2 łyżki
· Rozmaryn świeży 1 łyżka
· Majeranek suszony 2 łyżki
· Liść laurowy 2 szt.
· Ziele angielskie 2 szt.
· Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Skórę z udek lekko ponacinać. Wszystkie przyprawy ze sobą łączymy. Następnie nacieramy marynatą udka z kaczki. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę, czosnek oraz cząstki pomarańczy. Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku w 1800 C przez około 1 h.