Pytanie na Śniadanie

Wielkanocne smaki braci Budnik, cz.3

Medaliony z białej kiełbasy podawane z konfiturą cebulową z suszonymi grzybami i domową ćwikłą

Składniki: 

  • 1kg surowej białej kiełbasy
  • 1kg białej cebuli
  • 50g suszonych borowików - namoczonych i ugotowanych
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżka miodu
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Ćwikła:

  • 200g ugotowanych buraków
  • 3 łyżki octu
  • 50ml czerwonego wytrawnego wina
  • Sól i pieprz
  • Łyżka chrzanu

Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy w rondlu z rozgrzanym miodem, gdy zacznie się rumienić doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dodajemy pokrojoną suszoną śliwkę oraz drobno pokrojone grzyby, wszystko razem dusimy aż cebula się rozpadnie i osiągnie konsystencję konfitury. Buraki trzemy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, czerwonym winem, chrzanem i octem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Kiełbasę wkładamy do piekarnika z funkcją pary i ustawiamy temperaturę 80 stopni i parujemy ok 20min. Aż osiągnie temperaturę w środku 68 stopni. Następnie kiełbasę kroimy w szerokie plastry pod skosem i obsmażamy na złoty kolor. Medaliony podajemy na ciepłej konfiturze z ćwikłą

Więcej na ten temat