Medaliony z białej kiełbasy podawane z konfiturą cebulową z suszonymi grzybami i domową ćwikłą
Składniki:
- 1kg surowej białej kiełbasy
- 1kg białej cebuli
- 50g suszonych borowików - namoczonych i ugotowanych
- Łyżeczka majeranku
- Łyżka miodu
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Ćwikła:
- 200g ugotowanych buraków
- 3 łyżki octu
- 50ml czerwonego wytrawnego wina
- Sól i pieprz
- Łyżka chrzanu
Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy w rondlu z rozgrzanym miodem, gdy zacznie się rumienić doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dodajemy pokrojoną suszoną śliwkę oraz drobno pokrojone grzyby, wszystko razem dusimy aż cebula się rozpadnie i osiągnie konsystencję konfitury. Buraki trzemy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, czerwonym winem, chrzanem i octem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Kiełbasę wkładamy do piekarnika z funkcją pary i ustawiamy temperaturę 80 stopni i parujemy ok 20min. Aż osiągnie temperaturę w środku 68 stopni. Następnie kiełbasę kroimy w szerokie plastry pod skosem i obsmażamy na złoty kolor. Medaliony podajemy na ciepłej konfiturze z ćwikłą