Pytanie na Śniadanie

Wielkanocne smaki braci Budnik, cz.2

Jajka nadziewane musem z dorsza z pieczarkami i dymką podane z sosem tzatziki

Składniki: 

  • 6szt. jajek w skorupkach ugotowanych na twardo
  • 200g polędwicy z dorsza
  • Cytryna
  • 100g pieczarek
  • Pęczek koperku
  • Biała cebula
  • Szczypior
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 200g jogurtu greckiego gęstego
  • 180g ogórków świeżych
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku

Jajka przekrajamy na pół w skorupce, wydrążamy wnętrze i pozostawiamy skorupki. Dorsza doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny i wkładamy do piekarnika, ustawiamy odpowiedni program z wykorzystaniem pary, gdy dorsz będzie gotowy, odkładamy go do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni, gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż będą miękkie, następnie odkładamy do wystudzenia. Pieczarki razem z jajkami mixujemy na w miarę gładką masę, następnie dodajemy porwanego dorsza i jeszcze chwilę mixujemy, aby powstała jednolita masa. Doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością posiekanej dymki. Farsz wykładamy do skorupek i dość mocno ugniatamy. Wierzch panierujemy w bułce tartej i obsmażamy od strony pułki na rozgrzanej patelni z olejem na rumiany kolor. Do przygotowania sosu tzatziki będą potrzebne świeże ogórki, Obieramy je, a następnie przekrajamy na pół i usuwamy za pomocą łyżeczki nasiona. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku. Odcedzone ogórki przekładamy do miseczki. Dodajemy także jogurt grecki (najlepiej żeby był gęsty, około 200 g).

Następnie dodajemy oliwę (1 łyżeczka), przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno koperek oraz miętę. Doprawiamy do smaku solą, a także pieprzem czarnym lub cytrynowym .

Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Więcej na ten temat