Pytanie na Śniadanie

Wielkanocne smaki braci Budnik, cz.1

Łosoś gotowany na parze z sałatką jajeczno-porową z kaparami i koperkiem

Składniki: 

  • 400g fileta z łososia
  • Cytryna
  • Pęczek koperku
  • Łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Sałatka:

  • 2szt. pora
  • Łyżka majonezu
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • 4szt jajka ugotowanego na twardo
  • Łyżeczka chrzanu
  • Łyżka kaparów


Z musztardy, oliwy, soku z cytryny, drobno posiekanego czosnku, soli, pieprzu i połowy posiekanego koperku sporządzamy marynatę, smarujemy nią łososia i odstawiamy na 30 min. Do zamarynowania. Pora siekamy w pół plastry i obsmażamy na maśle, po chwili doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy do miękkości, następnie przekładamy do miski i wystudzamy. Do miski z wystudzonym porem trzemy na tarce o grubych oczkach jajka, dodajemy również odsączone kapary, doprawiamy majonezem, jogurtem, chrzanem i pieprzem, dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy resztę drobno pokrojonego koperku. Zamarynowanego łososia układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika ustawiając odpowiedni program z pomocą pary. Gotowego łososia podajemy z przygotowaną sałatką.   

Więcej na ten temat