Łosoś gotowany na parze z sałatką jajeczno-porową z kaparami i koperkiem
Składniki:
- 400g fileta z łososia
- Cytryna
- Pęczek koperku
- Łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Sałatka:
- 2szt. pora
- Łyżka majonezu
- Łyżka jogurtu naturalnego
- 4szt jajka ugotowanego na twardo
- Łyżeczka chrzanu
- Łyżka kaparów
Z musztardy, oliwy, soku z cytryny, drobno posiekanego czosnku, soli, pieprzu i połowy posiekanego koperku sporządzamy marynatę, smarujemy nią łososia i odstawiamy na 30 min. Do zamarynowania. Pora siekamy w pół plastry i obsmażamy na maśle, po chwili doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy do miękkości, następnie przekładamy do miski i wystudzamy. Do miski z wystudzonym porem trzemy na tarce o grubych oczkach jajka, dodajemy również odsączone kapary, doprawiamy majonezem, jogurtem, chrzanem i pieprzem, dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy resztę drobno pokrojonego koperku. Zamarynowanego łososia układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika ustawiając odpowiedni program z pomocą pary. Gotowego łososia podajemy z przygotowaną sałatką.