Jajecznica z piekarnika, zapiekana na szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami i mozzarellą, podana z rukolą i oliwą
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 150g szynki parmeńskiej
- 1 pęczek szczypiorku
- 100g pomidorów suszonych
- 1 kulka mozzarelli z zalewy
Do podania:
- Rukola
- Oliwa
- Krem balsamiczny
- Świeża ciabata
Sposób przygotowania:
Przygotuj naczynia do zapiekania: dokładnie je natłuść masłem i posyp tartą bułką. Jajka wbij do miski i roztrzep a następnie przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Natłuszczone i obsypane bułką naczynie wyłóż plastrami szynki, zarówno spód, jak i boki. Rozlej do naczynia powstałą masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 15 min., po tym czasie wyjmij, na wierzchu ułóż suszone pomidory oraz plastry mozzarelli i ponownie włóż do piekarnika na 15-20 min. Po tym czasie naczynie wyciągnij, za pomocą łopatki wyjmij porcję jajecznicy z dodatkami, połóż na niej rukolę, dopraw oliwą oraz kremem balsamicznym i podawaj ze świeżą ciabatą.
Udka z kurczaka faszerowane białą kiełbasą, zapiekane w chrzanowym beszamelu
Składniki:
- 6 ud z kurczaka
- 6 surowych białych kiełbas
- 3 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok. 300 ml bulionu z drobiu
- 2-3 łyżki chrzanu
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym uda z kurczaka luzujemy z kości a następnie oprószamy z obu stron solą i pieprzem, udo w środku smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ser trzemy na tarce o dużych oczkach, z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, rozdrabniamy. Do mięsa dodajemy utarty ser i majeranek, masę wyrabiamy i doprawiamy pieprzem. Do sakiewek powstałych z udem upychamy farsz podwijając brzegi, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia, spinamy wykałaczką jeśli to konieczne. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, smażymy na nim udka ze wszystkich stron na złoty kolor a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. W rondelku rozgrzewamy masło, na spienione wrzucam mąkę, mieszam trzepaczką, gdy mąka wyraźnie się upraży wlewamy zimny bulion, mieszamy, chwilę gotujemy na małym ogniu, w tym czasie mieszamy chrzan ze śmietaną, dodajemy trochę gorącego sosu aby zahartować śmietanę, następnie wlewamy ją do sosu, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym gęstym sosem oblewamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 45 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy aby zarumienił się beszamel. Tak przygotowane faszerowane udka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pieczona pierś z kaczki marynowana w majeranku z chrzanowym puree ziemniaczanym i glazurowanymi jabłkami
Składniki:
- 4 piersi kaczki
Marynata:
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 4 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Pozostałe:
- 2 jabłka
- 2 łyżki miodu
- Kilka gałązek rozmarynu
- 3 ziarna kardamonu
- 2 łyżki masła
- 1kg ziemniaków
- 250ml śmietany 36%
- 3 łyżki chrzanu
- Sól/ pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacinamy skórę w paski co 0,5 cm. Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy podane w marynacie i dokładnie mieszamy, powstałą suchą marynatą starannie nacieramy piersi i przekładamy do naczynia, aby marynowały się przez całą noc. Następnie wyciągamy je z lodówki ok. 30 min przed przygotowaniem, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Na suchej patelni układamy piersi skórą do dołu i podpalamy ogień aby tłuszcz ze skóry miał szansę się powoli wytopić. Gdy skóra będzie już miała złoty kolor przekręcamy na drugą stronę i również obsmażamy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 min. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Do garnka wlewamy śmietankę i zagotowujemy, następnie dodajemy chrzan i masło, gotujemy dalej cały czas mieszając, gdy całość delikatnie zgęstnieje dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i dokładnie mieszamy szpatułką na gładką masę. Jabłka dzielimy na cząstki i wycinamy gniazda nasienne. Na gorącą patelnię wlewamy miód, gdy zacznie się smażyć dorzucamy rozmaryn i rozgnieciony kardamon, a po chwili jabłka, smażymy z dwóch stron aż się skarmelizują, Na koniec dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy, aby powstał swego rodzaju sos. Gotowe piersi kaczki podajemy z kremowym i mocno chrzanowym puree oraz słodko ziołowymi jabłkami.
Potrawka z indyka z marynowanymi cebulkami i zasmażaną białą kiełbasą, podana z pieczonymi ziołowymi ziemniakami
Składniki:
- 0,5kg udźca z indyka bez kości i skóry
- 0,5kg kiełbasy białej parzonej
- 1 seler naciowy
- 4 białe cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Mąka pszenna do opruszenia mięsa
- Olej do smażenia
- 1 łyżka papryki mielonej wędzonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- Sól/ pieprz do smaku
- 1,5 l bulionu
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 pęczek natki pietruszki
- Kwaśna śmietana do podania
- 1kg małych ziemniaków w skórce
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
- Kilka łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka kroimy w paski, obsypujemy papryką wędzoną oraz czosnkiem granulowanym, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w równą kostkę, kiełbasę w półplastry. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na nim kiełbasę na rumiany kolor, przekładamy do innego naczynia a w jej miejsce wrzucamy warzywa i również smażymy kilka minut. Po tym czasie wyjmujemy i dorzucamy do kiełbasy. W tym samym garnku smażymy zamarynowanego i opruszonego w mące indyka, gdy będzie dokładnie obsmażony wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, przykrywamy i dusimy aż mięso będzie praktycznie miękkie. Wtedy dodajemy przesmażone wcześniej warzywa oraz kiełbasę i gotujemy dalej do miękkości wszystkich składników, na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dużą ilością natki pietruszki. Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie do połowy, następnie jeszcze gorące przekładamy do naczynia żaroodpornego i doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, pikantną papryką oraz oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 30min. Do głębokiego talerza układamy kilka upieczonych ziemniaków, zalewamy potrawką i wykańczamy łyżką kwaśnej śmietany.