Pytanie na Śniadanie

Rolowany schab faszerowany białą kiełbasą z puree ziemniaczanym i sosem z żytniego zakwasu

Rolowany schab faszerowany białą kiełbasą z puree ziemniaczanym i sosem z żytniego zakwasu 

Składniki:

  • 500g schabu bez kości
  • 400g białej kiełbasy nieparzonej
  • 2 białe cebule
  • Olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 1kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5l mleka
  • 150ml śmietanki 36%
  • 300ml zakwasu żytniego
  • Sól / pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Schab rozcinamy tak aby powstał jeden płat o grubości ok. 3cm, następnie rozklepujemy jak najcieniej, robimy to tak aby nie powstały dziury w mięsie. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i przekładamy do miski, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni aby się zeszkliła i dodajemy do białej kiełbasy, dodajemy również jajko i wyrabiamy aby masa się połączyła, możemy dodać dwie łyżki wody. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie na schabie a następnie ciasno rolujemy, doprawiamy z zewnątrz i zawijamy w folię aluminiową ciasno niczym cukierek. Tak przygotowaną roladę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1h i 20 minut. W tym czasie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie przeciskamy przez praskę i mieszamy z dwiema łyżkami masła i odrobiną śmietany aby powstało gładkie puree. W rondelku roztapiamy dwie łyżki masła, po chwili dodajemy do nich mąkę i chwilę mieszamy na ogniu tak aby mąka nie zdążyła się zrumienić. Następnie dodajemy mleko i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie mocno gęstnieć dolewamy zakwas i ponownie mieszamy do osiągnięcia konsystencji gęstego sosu. Wtedy dodajemy śmietankę i doprawiamy finalnie solą oraz pieprzem.

Gotową roladę kroimy na porcję i podajemy z kremowymi ziemniakami i dużą ilością sosu. 

Więcej na ten temat