Pytanie na Śniadanie

Gratin z ziemniakami, porem i rybą

Lasagne z cukinii

Składniki:

  • 850 G SZPINAKU ANGIELSKIEGO
  • 1 DUŻA CEBULA DROBNO POKROJONA
  • 2-3 ZĄBKI CZOSNKU DROBNO POSIEKANE
  • 1KG ŚWIEŻEJ RICOTTY
  • 80 G DROBNO STARTEGO PARMEZANU
  • 56 G POSIEKANYCH LIŚCI MIĘTY
  • 52 G POSIEKANYCH LIŚCI PIETRUSZKI
  • SÓL MORSKA I MIELONY CZARNY PIEPRZ
  • 2 ARKUSZE CIASTA FILO
  • 4 CUKINIE, POKROJONE W CIENKIE PLASTERKI ZA POMOCĄ MANDOLINY
  • 3 X 100 G ŚWIEŻEJ MOZZARELLI, ODSĄCZONEJ I POKROJONEJ W PLASTERKI
  • OLIWA Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA, DO POSMAROWANIA
  • MASŁO DO SMAROWANIA FILO


Przepis:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na patelni przesmaż cebulę z czosnkiem. Dorzuć szpinak i przykryj pokrywką. Gdy zmięknie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj sery i posiekane zioła. Dobrze wymieszaj. Na dnie lekko natłuszczonej patelni żaroodpornej ułóż plastry ciasta folo przesmarowane masłem. Na wierzch połóż część mieszanki szpinaku i ricotty, warstwę cukinii, a następnie warstwę mozzarelli. Powtórzyć układanie warstw kończąc na cukinii. Cukinię posmarować olejem, posypać dodatkowym parmezanem i piec przez 1 godzinę lub do momentu, aż będzie złotobrązowa.


Gratin z ziemniakami, porem i rybą


Składniki:

  • 500 g ZIEMNIAKÓW, OBRANYCH I POKROJONYCH W CIENKIE PLASTERKI
  • 6 ZĄBKÓW CZOSNKU, POKROJONYCH W CIENKIE PLASTERKI
  • 1 POR POKROJONY W CIENKIE PLASTERKI
  • 750ML ŚMIETANKI 30%
  • SÓL MORSKA I MIELONY CZARNY PIEPRZ
  • FILET Z DORSZA 2 PŁATY
  • TYMIANEK


Przepis:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W naczyniu do pieczenia ułóż warstwy pora, ziemniaków, czosnku, ryby śmietany, soli i pieprzu i piecz przez 1 godzinę lub do złotego koloru.


Sakiewki z filo z serem polane miodem i sezamem


Składniki:

  • FILO KILKA PLASTRÓW
  • MASŁO DO SMAROWANIA
  • FETA 4 OPAKOWANIA
  • MIÓD PŁYNNY
  • SEZAM
  • MIĘTA


Sposób przygotowania:

Ciasto pokrój na długie prostokąty, posmaruj masłem. Na końcu ułóż kawałek fety i zawijaj w paczuszki. Wszystkie posmaruj masłem i posyp sezamem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni C, przez około 25 min. Podawaj polane miodem i posypane miętą.

Więcej na ten temat