Lasagne z cukinii
Składniki:
- 850 G SZPINAKU ANGIELSKIEGO
- 1 DUŻA CEBULA DROBNO POKROJONA
- 2-3 ZĄBKI CZOSNKU DROBNO POSIEKANE
- 1KG ŚWIEŻEJ RICOTTY
- 80 G DROBNO STARTEGO PARMEZANU
- 56 G POSIEKANYCH LIŚCI MIĘTY
- 52 G POSIEKANYCH LIŚCI PIETRUSZKI
- SÓL MORSKA I MIELONY CZARNY PIEPRZ
- 2 ARKUSZE CIASTA FILO
- 4 CUKINIE, POKROJONE W CIENKIE PLASTERKI ZA POMOCĄ MANDOLINY
- 3 X 100 G ŚWIEŻEJ MOZZARELLI, ODSĄCZONEJ I POKROJONEJ W PLASTERKI
- OLIWA Z OLIWEK Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA, DO POSMAROWANIA
- MASŁO DO SMAROWANIA FILO
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na patelni przesmaż cebulę z czosnkiem. Dorzuć szpinak i przykryj pokrywką. Gdy zmięknie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj sery i posiekane zioła. Dobrze wymieszaj. Na dnie lekko natłuszczonej patelni żaroodpornej ułóż plastry ciasta folo przesmarowane masłem. Na wierzch połóż część mieszanki szpinaku i ricotty, warstwę cukinii, a następnie warstwę mozzarelli. Powtórzyć układanie warstw kończąc na cukinii. Cukinię posmarować olejem, posypać dodatkowym parmezanem i piec przez 1 godzinę lub do momentu, aż będzie złotobrązowa.
Gratin z ziemniakami, porem i rybą
Składniki:
- 500 g ZIEMNIAKÓW, OBRANYCH I POKROJONYCH W CIENKIE PLASTERKI
- 6 ZĄBKÓW CZOSNKU, POKROJONYCH W CIENKIE PLASTERKI
- 1 POR POKROJONY W CIENKIE PLASTERKI
- 750ML ŚMIETANKI 30%
- SÓL MORSKA I MIELONY CZARNY PIEPRZ
- FILET Z DORSZA 2 PŁATY
- TYMIANEK
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W naczyniu do pieczenia ułóż warstwy pora, ziemniaków, czosnku, ryby śmietany, soli i pieprzu i piecz przez 1 godzinę lub do złotego koloru.
Sakiewki z filo z serem polane miodem i sezamem
Składniki:
- FILO KILKA PLASTRÓW
- MASŁO DO SMAROWANIA
- FETA 4 OPAKOWANIA
- MIÓD PŁYNNY
- SEZAM
- MIĘTA
Sposób przygotowania:
Ciasto pokrój na długie prostokąty, posmaruj masłem. Na końcu ułóż kawałek fety i zawijaj w paczuszki. Wszystkie posmaruj masłem i posyp sezamem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni C, przez około 25 min. Podawaj polane miodem i posypane miętą.