Pytanie na Śniadanie

Makaron tagliatelle z warzywami i sosem szałwiowym

Krem pomidorowy z chimichurri ziołowym


Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szt. burraty lub mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml pomidorów pellati
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól, pieprz
  • Świeża bazylia


Sposób wykonania:

Olej rzepakowy rozgrzać. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory. Krótko przesmażyć. Dodać bulion oraz przyprawy. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość zmiksować. Podawać z buratą oraz z sosem chimichurri. chimichurri z pietruszki i kolendry składniki: 80 ml olej rzepakowy ½ p natki pietruszki ½ p kolendry 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Liście pietruszki oraz kolendry drobno posiekać. Dodać drobno pokrojony czosnek, papryczkę chili. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać olej rzepakowy. Dokładnie wszystko wymieszać.


Makaron tagliatelle z warzywami i sosem szałwiowym


Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna 225g
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli
  • 2 jaja
  • 2 żółtka


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie połączyć. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienkie prostokąt. Pokroić na paski. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

Sos:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 mała papryczka
  • 100g Sera typu twardego
  • 1-2 szt. szałwii
  • Sól, pieprz


Sposób wykonania: Z cukinii i marchwi przygotować podłużne plastry. Czosnek i cebulę posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać cukinię, marchew, papryczkę. Dodać szałwię oraz 2-3 łyżki wody z gotowanego makaronu. Doprawić solą, pieprzem oraz startym serem.


Quesadilla z kurczakiem z warzywami i sosem jogurtowo-ziołowym


Składniki:

  • 4 szt. placków tortilli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 p. szczypiorku
  • 100 g sera cheddar
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz


Sposób wykonania: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Zamarynować w oleju rzepakowym oraz we wszystkich przyprawach. Smażyć na złoty kolor. Każdy placek tortilli posmarować koncentratem pomidorowym. Na połowie dodać tarty ser, następnie usmażone kawałki piersi z kurczaka, pokrojoną czerwoną paprykę i ponownie ser. Smażyć na suchej patelni z dwóch stron. Podawać z sosem jogurtowo-ziołowym.


Sos jogurtowo-ziołowy


Składniki:

  • ½ p. koperku
  • ½ p. natki pietruszki
  • 1 mała ostra papryczka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • ½ sok wyciśniętej cytryny


Sposób wykonania: Koperek, natkę pietruszki oraz ostra papryczkę drobno posiekać. Dodać sok z cytryny, majonez oraz jogurt. Dokładnie ze sobą wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku solą.

Więcej na ten temat