Krem pomidorowy z chimichurri ziołowym
Składniki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szt. burraty lub mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml pomidorów pellati
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oregano
- Sól, pieprz
- Świeża bazylia
Sposób wykonania:
Olej rzepakowy rozgrzać. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory. Krótko przesmażyć. Dodać bulion oraz przyprawy. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość zmiksować. Podawać z buratą oraz z sosem chimichurri. chimichurri z pietruszki i kolendry składniki: 80 ml olej rzepakowy ½ p natki pietruszki ½ p kolendry 2 ząbki czosnku ½ papryczki chili sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Liście pietruszki oraz kolendry drobno posiekać. Dodać drobno pokrojony czosnek, papryczkę chili. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać olej rzepakowy. Dokładnie wszystko wymieszać.
Makaron tagliatelle z warzywami i sosem szałwiowym
Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna 225g
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Szczypta soli
- 2 jaja
- 2 żółtka
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie połączyć. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienkie prostokąt. Pokroić na paski. Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała cukinia
- 1 mała marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 mała papryczka
- 100g Sera typu twardego
- 1-2 szt. szałwii
- Sól, pieprz
Sposób wykonania: Z cukinii i marchwi przygotować podłużne plastry. Czosnek i cebulę posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać cukinię, marchew, papryczkę. Dodać szałwię oraz 2-3 łyżki wody z gotowanego makaronu. Doprawić solą, pieprzem oraz startym serem.
Quesadilla z kurczakiem z warzywami i sosem jogurtowo-ziołowym
Składniki:
- 4 szt. placków tortilli
- 1 pierś z kurczaka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 czerwona papryka
- 1 p. szczypiorku
- 100 g sera cheddar
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz
Sposób wykonania: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plastry. Zamarynować w oleju rzepakowym oraz we wszystkich przyprawach. Smażyć na złoty kolor. Każdy placek tortilli posmarować koncentratem pomidorowym. Na połowie dodać tarty ser, następnie usmażone kawałki piersi z kurczaka, pokrojoną czerwoną paprykę i ponownie ser. Smażyć na suchej patelni z dwóch stron. Podawać z sosem jogurtowo-ziołowym.
Sos jogurtowo-ziołowy
Składniki:
- ½ p. koperku
- ½ p. natki pietruszki
- 1 mała ostra papryczka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- ½ sok wyciśniętej cytryny
Sposób wykonania: Koperek, natkę pietruszki oraz ostra papryczkę drobno posiekać. Dodać sok z cytryny, majonez oraz jogurt. Dokładnie ze sobą wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku solą.