Pytanie na Śniadanie

Francuskie śniadanie - Pain au chocolat

Pain au chocolat – chlebek z czekoladą

Składniki:

  • 530 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru drobnego
  • 20 g świeżych drożdży
  • Łyżeczka soli
  • 270 g masła
  • 180 g czekolady mlecznej
  • Jajko do posmarowania


Sposób przygotowania:


Drożdże rozetrzyj z 10 g cukru i zalej 1/3 ilości mleka. Dosyp 2 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać z solą, dodaj pozostały cukier i mleko o temperaturze pokojowej. Następnie wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie w miarę jednolite, dodaj 20 g miękkiego masła. Zostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej; następnie włóż do miski wysmarowanej olejem i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na całą noc. Kostkę masła o temperaturze pokojowej włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i zawiń boki tak, aby miały wymiary ok. 30x15 cm. Rozwałkuj cienko. Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach ok. 40 x 20. Na środek połóż masło i złóż. Ważne, by masło nie wystawało. Następnie rozwałkuj na długi prostokąt o wymiarach ok. 55 x 30 (mniej więcej). Złóż na 3 części: najpierw dół do środka, a następnie warstwę tę przykryj częścią górną. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę. Po wyjęciu ciasto połóż na blacie, Ponownie rozwałkuj. Złóż na 3 części i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Tak przygotowane przechowuj w lodówce.


Formowanie chlebków: Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 100 cm. Wykrój prostokąty, tak aby wyszło ich 10-12 sztuk. Ułóż kawałek czekolady, zawiń go , dołóż drugi kawałek czekolady i zawiń całość. Posmaruj jajkiem i odstaw w ciepłe miejsce (ale nie gorące!) na 2 – 2,5 godziny. Bułeczki mają się ładnie napuszyć; Upiec w 180 st. Celsjusza ok. 25 minut.

Więcej na ten temat