Kurczak pieczony nadziewany kaszą bulgur, papryką i bakłażanem
Składniki:
1 kurczak
Do marynaty:
1 cytryna
Kilka gałązek tymianku
1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
50 ml oliwy
3 ząbki czosnku
Nadzienie:
200g kaszy bulgur
3 ząbki czosnku
1 bakłażan
100g pomidorów koktajlowych
1 czerwona papryka
2-3 łyżki oliwy
Mały pęczek mięty
Sól, pieprz
Sok z ½ cytryny
50ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W naczyniu połączyć oliwę, wyskubany tymianek, startą skórkę i sok z cytryny, siekany czosnek, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć kurczaka i pozostawić na ok. godzinę. Tak przygotowanego kurczaka nadziać masą z kaszy i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Nadzienie: Kaszę bulgur ugotować krótko we wrzątku i pozostawić do napęcznienia. Warzywa pokroić w drobne cząstki i krótko podsmażyć. Połączyć z siekaną miętą i finalnie doprawić do smaku. Masą wypełnić kurczaka i upiec do uzyskania 80 st. C wewnątrz – ok. 70 minut.
Roladka z fileta kurczaka nadziewana pastą z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami
Składniki:
4 filety z kurczaka
4 łyżki kaparów w zalewie
150g pomidorów suszonych z zalewy
200g oliwek drylowanych
30g natki pietruszki
50g tartego parmezanu
50g bułki tartej
1 jajo
1 szklanka białego wina
200ml śmietanki 30 %
Sposób przygotowania:
Pierś podzielić w cienkie plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Każdy kawałek kurczaka oprószyć solą i pieprzem, wypełnić nadzieniem i zwinąć w formę roladki. Następnie obtoczyć mięso w mące i zrumienić na patelni. Usmażone mięso umieścić w naczyniu do zapiekania, dodać odrobinę białego wina i bulionu - dusić ok. 35 minut. Sos finalnie doprawić i połączyć ze śmietanką.
Aromatyczny bulion z kurczaka z naleśnikiem szpinakowym
Rozbiór kurczaka – odcinam piersi a resztę dodaję do bulionu.
Składniki:
Kurczak Kukurydziany
Duży pęczek włoszczyzny
2 suszone borowiki
300g białej cebuli
50ml oleju do smażenia
20 g lubczyku
Naleśniki:
100 g mrożonego posiekanego szpinaku
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
Szczypta soli
Olej do smażenia
Sposób przygotowania: Włoszczyznę obrać, upiec w piekarniku na złoto. Kurczaka dokładnie opłukać, wyciąć filety. Mięso z warzywami włożyć do garnka z wrzącą wodą. To spowoduje, że bulion będzie klarowny. Całość zagotować i po ok. 30 minutach zmniejszyć moc grzania – kontynuować wolne gotowanie pod przykryciem, dodać lubczyk. Gdy rosół jest już klarowny i bursztynowy, odcedzić składniki od bulionu i finalnie doprawić do smaku. Oddzielić mięso i pokroić warzywa.
Naleśniki - Ciasto na naleśniki: Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę na sitku. Pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować – najlepiej blenderem, tak aby ciasto było idealnie gładkie. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki, ściśle zwinąć i schłodzić. Cienko poszatkować i zalać gorącym bulionem.