Najstarszy opublikowany przepis na tartę maślaną pochodzi z 1900 roku. Uważa się jednak, że jej pochodzenie jest znacznie starsze, najprawdopodobniej powstała w XVII wieku kiedy około 800 młodych kobiet zostało wysłanych z Francji do Quebecu aby pomóc w kolonizacji. O jej znaczeniu dla kultury najlepiej świadczy fakt, że tarta maślana została uhonorowana w 2019 roku emisją przez Canada Post pamiątkowego znaczka pocztowego z serii "Sweet Canada".
Butter tarts - Kanadyjskie tarty maślane
Składniki na ciasto:
1⅔ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
12 łyżek stołowych bardzo zimnego masła
¼ szklanki bardzo zimnej wody
Składniki do wypełnienia:
1/2 szklanki lekko ubitego brązowego cukru
1/2 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki masła, miękkiego
1 jajko lekko ubite
1 łyżeczka wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki rodzynek lub posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Łączymy składniki na ciasto i ugniatamy, aż masa będzie gładka. Rozwałkowujemy cienko. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. Formę do muffinek natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Wykrojonymi kółkami ciasta wypełniamy dół i brzegi foremek. Wstawiamy do lodówki na czas robienia nadzienia. W misce łączymy syrop klonowy, brązowy cukier i masło, mieszamy aż masa będzie gładka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek i posiekanych orzechów). Jeśli używamy rodzynek lub orzechów, troszkę wsypujemy na dno foremek wypełnionych ciastem. Napełniamy foremki do 2/3 nadzieniem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza przez 12–15 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno.