Pytanie na Śniadanie

Kurczak w roli głównej cz. 1

Kurczak pieczony nadziewany kaszą bulgur, papryką i bakłażanem


Składniki:

1 kurczak

Do marynaty:

1 cytryna

Kilka gałązek tymianku

1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

1 łyżeczka soli morskiej

50 ml oliwy

3 ząbki czosnku

Nadzienie:

200g kaszy bulgur

3 ząbki czosnku

1 bakłażan

100g pomidorów koktajlowych

1 czerwona papryka

2-3 łyżki oliwy

Mały pęczek mięty

Sól, pieprz

Sok z ½ cytryny

50ml oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:


W naczyniu połączyć oliwę, wyskubany tymianek, startą skórkę i sok z cytryny, siekany czosnek, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć kurczaka i pozostawić na ok. godzinę. Tak przygotowanego kurczaka nadziać masą z kaszy i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Nadzienie: Kaszę bulgur ugotować krótko we wrzątku i pozostawić do napęcznienia. Warzywa pokroić w drobne cząstki i krótko podsmażyć. Połączyć z siekaną miętą i finalnie doprawić do smaku. Masą wypełnić kurczaka i upiec do uzyskania 80 st. C wewnątrz – ok. 70 minut.


Roladka z fileta kurczaka nadziewana pastą z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami


Składniki:

4 filety z kurczaka

4 łyżki kaparów w zalewie

150g pomidorów suszonych z zalewy

200g oliwek drylowanych

30g natki pietruszki

50g tartego parmezanu

50g bułki tartej

1 jajo

1 szklanka białego wina

200ml śmietanki 30 %


Sposób przygotowania:


Pierś podzielić w cienkie plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Każdy kawałek kurczaka oprószyć solą i pieprzem, wypełnić nadzieniem i zwinąć w formę roladki. Następnie obtoczyć mięso w mące i zrumienić na patelni. Usmażone mięso umieścić w naczyniu do zapiekania, dodać odrobinę białego wina i bulionu - dusić ok. 35 minut. Sos finalnie doprawić i połączyć ze śmietanką.


Aromatyczny bulion z kurczaka z naleśnikiem szpinakowym


Rozbiór kurczaka – odcinam piersi a resztę dodaję do bulionu.


Składniki:

Kurczak Kukurydziany

Duży pęczek włoszczyzny

2 suszone borowiki

300g białej cebuli

50ml oleju do smażenia

20 g lubczyku


Naleśniki:

100 g mrożonego posiekanego szpinaku

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

0,5 szklanki wody gazowanej

Szczypta soli

Olej do smażenia


Sposób przygotowania: Włoszczyznę obrać, upiec w piekarniku na złoto. Kurczaka dokładnie opłukać, wyciąć filety. Mięso z warzywami włożyć do garnka z wrzącą wodą. To spowoduje, że bulion będzie klarowny. Całość zagotować i po ok. 30 minutach zmniejszyć moc grzania – kontynuować wolne gotowanie pod przykryciem, dodać lubczyk. Gdy rosół jest już klarowny i bursztynowy, odcedzić składniki od bulionu i finalnie doprawić do smaku. Oddzielić mięso i pokroić warzywa.


Naleśniki - Ciasto na naleśniki: Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę na sitku. Pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować – najlepiej blenderem, tak aby ciasto było idealnie gładkie. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki, ściśle zwinąć i schłodzić. Cienko poszatkować i zalać gorącym bulionem.

Więcej na ten temat