Roladka z kurczaka z grzybami i chrzanem
- 2 piersi z kurczaka po 300g
- 75g suszonych podgrzybków
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule pokrojone w piórka
- pół pęczka posiekanego koperku
- olej do smażenia
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta
Piersi przekrój wzdłuż, tak by powstały 4 płaty na roladki. Dopraw solą i pieprze. Grzyby namocz w wodzie. Na oleju przesmaż do zeszklenia cebulę, odstaw do ostygnięcia. Mięs rozklep na 2-3mm kawałki. Wyłóż odsączone grzyby, cebulę, chrzan oraz posiekany koperek. Zwiń w roladkę, zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem gastronomicznym. Zapanieruj (mąka, jajko, bułka tarta) i obsmaż na złoty kolor, umieść w piecu piecz przez 25 minut w temp. 180C.
Quiche z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko ew. 20 ml zimnej wody
- 20 masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 5 pomidorów suszonych posiekanych w paski
- 100 g startego sera korycińskiego
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Masło pokrój w kostkę i za pomocą palców zmieszaj z mąką. Dodaj jajko i zagniataj ciasto, jeżeli nie będzie chciało się łączyć dodaj wodę i zagnieć. Odstaw do lodówki na 30 minut. Na patelni rozpuść masło zeszklij na nim cebulę, czosnek dodaj pomidorki i szpinak. Smaż mieszając przez kilka minut, odstaw do przestygnięcia. Przełóż przesmażone składniki do większej miski, dodaj jajka, śmietanę i mleko. Dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tart/quiche. Dognieć delikatnie boki i za pomocą widelca ponakłuwaj delikatnie na całej szerokości. Zapiekaj przez 15 minut w temp 200 C lub do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca na zapieczone ciasto wylej masę i zapiekaj kolejne 45 minut w temp. 180 C.
Pasztet drobiowy z grzybami
- Mięso z uda indyka bez kości – 1 kg
- ½ kg piersi z indyka
- 2 cebule
- Pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 10 suszonych grzybów
- 2 jajka
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- Łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 czubate łyżki tartej bułki
Mięso podziel na mniejsze kawałki i zapiekaj do zrumienienia – 40 minut w 200C. Upieczone mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: posiekaną cebulę i czosnek. Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową sól i pieprz. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj pokrojone z grubsza grzybki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.