Pytanie na Śniadanie

Drób w polskiej tradycji wielkanocnej cz.1

Roladka z kurczaka z grzybami i chrzanem 

  • 2 piersi z kurczaka po 300g 
  • 75g suszonych podgrzybków 
  • 4 łyżki chrzanu 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 cebule pokrojone w piórka 
  • pół pęczka posiekanego koperku 
  • olej do smażenia 
  • mąka pszenna 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta 

Piersi przekrój wzdłuż, tak by powstały 4 płaty na roladki. Dopraw solą i pieprze. Grzyby namocz w wodzie. Na oleju przesmaż do zeszklenia cebulę, odstaw do ostygnięcia. Mięs rozklep na 2-3mm kawałki. Wyłóż odsączone grzyby, cebulę, chrzan oraz posiekany koperek. Zwiń w roladkę, zabezpiecz wykałaczką lub sznurkiem gastronomicznym. Zapanieruj (mąka, jajko, bułka tarta) i obsmaż na złoty kolor, umieść w piecu piecz przez 25 minut w temp. 180C.


Quiche z indykiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g zimnego masła 
  • 1 jajko ew. 20 ml zimnej wody 
  • 20 masła 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki 
  • 5 pomidorów suszonych posiekanych w paski 
  • 100 g startego sera korycińskiego 
  • 2 jajka 
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • sól, pieprz 

Masło pokrój w kostkę i za pomocą palców zmieszaj z mąką. Dodaj jajko i zagniataj ciasto, jeżeli nie będzie chciało się łączyć dodaj wodę i zagnieć. Odstaw do lodówki na 30 minut. Na patelni rozpuść masło zeszklij na nim cebulę, czosnek dodaj pomidorki i szpinak. Smaż mieszając przez kilka minut, odstaw do przestygnięcia. Przełóż przesmażone składniki do większej miski, dodaj jajka, śmietanę i mleko. Dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tart/quiche. Dognieć delikatnie boki i za pomocą widelca ponakłuwaj delikatnie na całej szerokości. Zapiekaj przez 15 minut w temp 200 C lub do zrumienienia. Po wyjęciu z pieca na zapieczone ciasto wylej masę i zapiekaj kolejne 45 minut w temp. 180 C.


Pasztet drobiowy z grzybami 

  • Mięso z uda indyka bez kości – 1 kg 
  • ½ kg piersi z indyka 
  • 2 cebule 
  • Pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 10 suszonych grzybów 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka cząbru 
  • 1 łyżka suszonego tymianku 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • Łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki pieprzu 
  • 3 czubate łyżki tartej bułki 

Mięso podziel na mniejsze kawałki i zapiekaj do zrumienienia – 40 minut w 200C. Upieczone mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: posiekaną cebulę i czosnek. Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową sól i pieprz. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj pokrojone z grubsza grzybki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Więcej na ten temat