Pytanie na Śniadanie

Makaronowe propozycje Kuby Steuermarka cz.4

Makaron z algami morskimi z krewetkami 

Składniki na 4 osoby: 

  • 500g makaronu z algami morskimi, 
  • 12 krewetek tygrysich, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • ½ dużej czerwonej cebuli, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • ½ papryczki chili, 
  • 150 ml bezalkoholowego wytrawnego białego wina, 
  • 50g tartego sera grana padano, 
  • ćwierć pęczka natki pietruszki, 
  • sok z połówki limonki lub cytryny, 
  • 60 ml oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki masła, 
  • sól i pieprz do smaku 

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżeczką masła. Dodajemy oczyszczone, umyte i dobrze osuszone krewetki i smażymy na dużym ogniu z obydwu stron przez ok. 2 min., aż się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałe masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 min., aż stanie się szklista. Dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Smażymy do momentu, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat (ok. 1min.). Podkręcamy ogień na maksymalny poziom i dodajemy wino. Gdy płyn zredukuje się do niewielkiej ilości dodajemy miód, sok z ¼ limonki oraz płyn pozostały po wcześniejszym smażeniu krewetek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po minucie dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz krewetki i dusimy całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 3-4 minuty. Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem ugotowanym al. dente wg przepisu na opakowaniu, dodając przy tym 3-4 łyżki wody pozostałej z jego gotowania. Serwujemy hojnie oprószone wiórkami sera. Gotowe.


Żytnie muszle nadziewane musem z tuńczyka i kimchi 

Składniki na 4 osoby: 

  • 500g makaronu żytniego muszle, 
  • 350 g tuńczyka marynowanego w oliwie z oliwek, 
  • 70 g żywego kimchi, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • ½ dużej cebuli, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki kaparów, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sproszkowane przyprawy: łyżeczka kminu rzymskiego, ½ łyżeczki nasion kolendry, łyżeczka curry, łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • szczypta soli 

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek (średni ogień) i dodajemy cebulę pokrojoną w niedużą kostkę. Smażymy przez 3-4 min. do momentu, aż będzie lekko szklista. Dodajemy posiekane: czosnek i kapary, a po kolejnych 3 min. tuńczyka. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 min. Następnie dodajemy posiekane kimchi, mieszamy i zostawiamy na ok. 4 min. Następnie przekładamy całość do miseczki i mieszamy z majonezem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy wcześniej ugotowany makaron. Serwujemy przybrane połówkami kaparów i kawałkami kimchi. Gotowe.


Gnocchi z kaczką i sosem grzybowym 

Składniki na 4 osoby: 

  • 500g gnocchi, 
  • 1 pierś z kaczki, 
  • sól, pieprz, 
  • 200g pieczarek, 
  • 100 ml bezalkoholowego białego wytrawnego wina, 
  • 100 ml śmietanki 30%, 
  • 1 biała cebula, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 pęczek tymianku 

Gnocchi ugotuj wedle przepisu. W międzyczasie oczyść pierś z kaczki, natrzyj solą i pieprzem i usmaż na patelni na oleju z obu stron, aby mięso było chrupiące z zewnątrz i pół-surowe wewnątrz. Zdejmij kaczkę z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. W tym czasie, na tej samej patelni podsmaż na oleju drobno pociętą cebulę, pieczarki, podsmaż krótko, dodaj wino, odparuj, dodaj śmietankę i podduś cały sos przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, wkrój plastry kaczki i podgrzej je w sosie. Do sosu dodaj gnocchi, wymieszaj i podawaj gorące z tymiankiem. Gotowe

Więcej na ten temat