Makaron z algami morskimi z krewetkami
Składniki na 4 osoby:
- 500g makaronu z algami morskimi,
- 12 krewetek tygrysich,
- 2 łyżeczki miodu,
- ½ dużej czerwonej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ papryczki chili,
- 150 ml bezalkoholowego wytrawnego białego wina,
- 50g tartego sera grana padano,
- ćwierć pęczka natki pietruszki,
- sok z połówki limonki lub cytryny,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki masła,
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżeczką masła. Dodajemy oczyszczone, umyte i dobrze osuszone krewetki i smażymy na dużym ogniu z obydwu stron przez ok. 2 min., aż się przyrumienią. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostałe masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 min., aż stanie się szklista. Dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Smażymy do momentu, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat (ok. 1min.). Podkręcamy ogień na maksymalny poziom i dodajemy wino. Gdy płyn zredukuje się do niewielkiej ilości dodajemy miód, sok z ¼ limonki oraz płyn pozostały po wcześniejszym smażeniu krewetek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po minucie dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz krewetki i dusimy całość na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne 3-4 minuty. Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem ugotowanym al. dente wg przepisu na opakowaniu, dodając przy tym 3-4 łyżki wody pozostałej z jego gotowania. Serwujemy hojnie oprószone wiórkami sera. Gotowe.
Żytnie muszle nadziewane musem z tuńczyka i kimchi
Składniki na 4 osoby:
- 500g makaronu żytniego muszle,
- 350 g tuńczyka marynowanego w oliwie z oliwek,
- 70 g żywego kimchi,
- 1 łyżka majonezu,
- ½ dużej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki kaparów,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sproszkowane przyprawy: łyżeczka kminu rzymskiego, ½ łyżeczki nasion kolendry, łyżeczka curry, łyżeczka czarnego pieprzu,
- szczypta soli
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek (średni ogień) i dodajemy cebulę pokrojoną w niedużą kostkę. Smażymy przez 3-4 min. do momentu, aż będzie lekko szklista. Dodajemy posiekane: czosnek i kapary, a po kolejnych 3 min. tuńczyka. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 min. Następnie dodajemy posiekane kimchi, mieszamy i zostawiamy na ok. 4 min. Następnie przekładamy całość do miseczki i mieszamy z majonezem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy wcześniej ugotowany makaron. Serwujemy przybrane połówkami kaparów i kawałkami kimchi. Gotowe.
Gnocchi z kaczką i sosem grzybowym
Składniki na 4 osoby:
- 500g gnocchi,
- 1 pierś z kaczki,
- sól, pieprz,
- 200g pieczarek,
- 100 ml bezalkoholowego białego wytrawnego wina,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 1 biała cebula,
- olej do smażenia,
- 1 pęczek tymianku
Gnocchi ugotuj wedle przepisu. W międzyczasie oczyść pierś z kaczki, natrzyj solą i pieprzem i usmaż na patelni na oleju z obu stron, aby mięso było chrupiące z zewnątrz i pół-surowe wewnątrz. Zdejmij kaczkę z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. W tym czasie, na tej samej patelni podsmaż na oleju drobno pociętą cebulę, pieczarki, podsmaż krótko, dodaj wino, odparuj, dodaj śmietankę i podduś cały sos przez około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, wkrój plastry kaczki i podgrzej je w sosie. Do sosu dodaj gnocchi, wymieszaj i podawaj gorące z tymiankiem. Gotowe