Pytanie na Śniadanie

Wielkanoc w wersji wege cz.2

Hiszpańska wielkanocna zupa z ciecierzycy 

Składniki na 10 osób (1 duży garnek): 

  • 1 duży zestaw włoszczyzny, 
  • 800g ugotowanej cieciorki, 
  • 1 litr przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 białe cebule, 
  • 50ml/g tłuszczu roślinnego, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 100 ml wegańskiej śmietany

W garnku o grubym dnie podsmaż na tłuszczu pociętą w piórka paprykę, dodaj do niej sól, pieprz i wędzoną paprykę. Dodaj cieciorkę i przecier pomidorowy. Duś całość około 40 minut. W tym czasie przygotuj wywar warzywny i połącz oba płyny. Gotuj około 20 minut. Serwuj z pociętą natką pietruszki i wegańską śmietaną.


Pasztet wielkanocny z soczewicy i marchwi

Składniki na 10 przystawek (1 blacha):

  • 4 puszki ugotowanej soczewicy z zalewą, 
  • 200g bułki tartej, 
  • 400g mrożonej marchewki, 
  • 50ml/g tłuszczu roślinnego, 
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 
  • 1 słoiczek żurawiny, 
  • 1 główka sałaty rzymskiej, 
  • oliwa z oliwek 

Soczewicę odsącz z zalewy, ale ją zachowaj! Marchewkę podsmaż krótko na tłuszczu, dopraw solą, pieprzem i dodaj kmin rzymski. Marchewkę wymieszaj z soczewicą, dodaj bułkę i tyle zalewy z soczewicy, aby mieć bardzo gęstą masę. Całość krótko zblenduj i przełóż do formy na pasztet i piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 40 minut. W tym czasie umyj sałatę, wysusz, skrop oliwą, dopraw solą. Wyłóż żurawinę. Wyjmij pasztet, lekko przestudź odwróć do góry nogami i krój w grube plastry. Podawaj z sałatą i żurawiną.


Keks z kandyzowanymi owocami i wegańskim sosem czekoladowym 

Składniki na 10 kawałków (1 blacha): 

ciasto 

  • 320g mąki pszennej, 
  • 140g cukru pudru, 
  • 200g tłuszczu roślinnego stałego, 
  • 6 średnich jajek, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 150g kandyzowanych owoców, 

sos czekoladowy 

  • 2 tabliczki gorzkiej (maks.70%) czekolady, 
  • 50ml/g tłuszczu roślinnego stałego 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kandyzowanymi owocami. Cukier puder ubij z tłuszczem na białą masę, stopniowo dodaj jajko po jajku a potem mąkę z proszkiem i owocami. Dodaj kwaśną śmietanę. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do nasmarowanej keksówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. W tym czasie przygotuj sos czekoladowy poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej i wmieszaniu do sosu tłuszczu roślinnego. Wyjmij keks, przestudź i polej sosem czekoladowym.

Więcej na ten temat