Hiszpańska wielkanocna zupa z ciecierzycy
Składniki na 10 osób (1 duży garnek):
- 1 duży zestaw włoszczyzny,
- 800g ugotowanej cieciorki,
- 1 litr przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- sól, pieprz,
- 2 białe cebule,
- 50ml/g tłuszczu roślinnego,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 100 ml wegańskiej śmietany
W garnku o grubym dnie podsmaż na tłuszczu pociętą w piórka paprykę, dodaj do niej sól, pieprz i wędzoną paprykę. Dodaj cieciorkę i przecier pomidorowy. Duś całość około 40 minut. W tym czasie przygotuj wywar warzywny i połącz oba płyny. Gotuj około 20 minut. Serwuj z pociętą natką pietruszki i wegańską śmietaną.
Pasztet wielkanocny z soczewicy i marchwi
Składniki na 10 przystawek (1 blacha):
- 4 puszki ugotowanej soczewicy z zalewą,
- 200g bułki tartej,
- 400g mrożonej marchewki,
- 50ml/g tłuszczu roślinnego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- 1 słoiczek żurawiny,
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- oliwa z oliwek
Soczewicę odsącz z zalewy, ale ją zachowaj! Marchewkę podsmaż krótko na tłuszczu, dopraw solą, pieprzem i dodaj kmin rzymski. Marchewkę wymieszaj z soczewicą, dodaj bułkę i tyle zalewy z soczewicy, aby mieć bardzo gęstą masę. Całość krótko zblenduj i przełóż do formy na pasztet i piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 40 minut. W tym czasie umyj sałatę, wysusz, skrop oliwą, dopraw solą. Wyłóż żurawinę. Wyjmij pasztet, lekko przestudź odwróć do góry nogami i krój w grube plastry. Podawaj z sałatą i żurawiną.
Keks z kandyzowanymi owocami i wegańskim sosem czekoladowym
Składniki na 10 kawałków (1 blacha):
ciasto
- 320g mąki pszennej,
- 140g cukru pudru,
- 200g tłuszczu roślinnego stałego,
- 6 średnich jajek,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150g kandyzowanych owoców,
sos czekoladowy
- 2 tabliczki gorzkiej (maks.70%) czekolady,
- 50ml/g tłuszczu roślinnego stałego
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kandyzowanymi owocami. Cukier puder ubij z tłuszczem na białą masę, stopniowo dodaj jajko po jajku a potem mąkę z proszkiem i owocami. Dodaj kwaśną śmietanę. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do nasmarowanej keksówki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. W tym czasie przygotuj sos czekoladowy poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej i wmieszaniu do sosu tłuszczu roślinnego. Wyjmij keks, przestudź i polej sosem czekoladowym.