Pytanie na Śniadanie

Niedzielne propozycje Braci Budnik cz.4

Pasta jajeczna z wędzoną szynką

  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 150g sera żółtego 
  • 150g wędzonej szynki 
  • 2-3 korniszony 
  • pieczarki marynowane (pół dużego słoika) 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • cebulka prażona 
  • sól, pieprz 
  • papryczka chilli 
  • Chleb razowy 

Jajka obieramy i trzemy na tarce o małym oczku, na tych samych oczkach ścieramy ser. Pieczarki marynowane odcedzamy z zalewy i bardzo drobno kroimy, tak samo postępujemy z korniszonami, szynkę kroimy w plastry i również w drobną kostkę, szczypiorek i papryczkę chilli drobno siekamy. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i jogurt, cebulę prażoną i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy na stosowanych kromkach chleba razowego.


Biała kiełbasa zapiekana w puree ziemniaczanym z jajkiem i parmezanem 

  • 300g kiełbasy białej 
  • 2kg ziemniaków 
  • 50g masła 
  • 100ml śmietanki 36% 
  • 50g tartego parmezanu 
  • 2 żółtka Jajka 
  • Biała cebula 
  • Pęczek dymki 
  • Sól, pieprz 
  • Gałka muszkatołowa 
  • Łyżeczka majeranku 
  • Łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • 150ml jogurtu greckiego 
  • Łyżeczka tartego chrzanu 
  • Cytryna 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy rozpuszczone w śmietance masło i tłuczmy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji puree. Cebulkę drobno kroimy i obsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu, dodajemy do ziemniaków i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem, musztardą, drobno posiekaną dymką i dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy puree trochę przestygnie dodajemy do niego żółtka i parmezan, następnie dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do równo rozprowadzonego puree wciskamy pokrojoną w grube plastry białą kiełbasę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy ok. 30 min. Gdy kiełbasa i puree się zarumieni, wyjmujemy z piekarnika i podajemy z chrzanowym jogurtem z odrobiną soku z cytryny.


Kulebiak z ciasta francuskiego z ragout z wędzonego boczku

  • Płat ciasta francuskiego 
  • 0,5kg wędzonego boczku 
  • 2szt białej cebuli 
  • Ząbek czosnku 
  • 1szt pora 
  • 300g ugotowanej czarnej soczewicy 
  • 2 jajka 
  • Pęczek natki 
  • Cytryna 
  • 150g żółtego sera 
  • Sól, pieprz 
  • 50g Masła 

Boczek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni, gdy zacznie się karmelizować dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora i ząbek czosnku, wszystko razem smażymy aż warzywa będą zrumienione i miękkie, wtedy dodajemy ugotowaną soczewicę i dokładnie wszystko mieszamy, następnie przekładamy wszystko do miski i wystudzamy. Po kilku minutach do naszego farszu dodajemy jajka, posiekaną natkę, drobno tarty ser i wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem, siekaną natką i sokiem z cytryny. Płat ciasta francuskiego kroimy na pół, jedną część układamy na blaszce i na wierzch wykładamy kopczyk z farszu, na nim układamy plasterki masła a następnie przykrywamy odrobinę rozwałkowanym ciastem francuskim, tak żeby przykrył cały farsz i boki dały się zlepić. Kulebiaka smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i wypiekamy aż ciasto będzie miało złocisty kolor.

Więcej na ten temat