Pasta jajeczna z wędzoną szynką
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150g sera żółtego
- 150g wędzonej szynki
- 2-3 korniszony
- pieczarki marynowane (pół dużego słoika)
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- cebulka prażona
- sól, pieprz
- papryczka chilli
- Chleb razowy
Jajka obieramy i trzemy na tarce o małym oczku, na tych samych oczkach ścieramy ser. Pieczarki marynowane odcedzamy z zalewy i bardzo drobno kroimy, tak samo postępujemy z korniszonami, szynkę kroimy w plastry i również w drobną kostkę, szczypiorek i papryczkę chilli drobno siekamy. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez i jogurt, cebulę prażoną i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy na stosowanych kromkach chleba razowego.
Biała kiełbasa zapiekana w puree ziemniaczanym z jajkiem i parmezanem
- 300g kiełbasy białej
- 2kg ziemniaków
- 50g masła
- 100ml śmietanki 36%
- 50g tartego parmezanu
- 2 żółtka Jajka
- Biała cebula
- Pęczek dymki
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Łyżeczka majeranku
- Łyżeczka musztardy sarepskiej
- 150ml jogurtu greckiego
- Łyżeczka tartego chrzanu
- Cytryna
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy rozpuszczone w śmietance masło i tłuczmy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji puree. Cebulkę drobno kroimy i obsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu, dodajemy do ziemniaków i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem, musztardą, drobno posiekaną dymką i dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy puree trochę przestygnie dodajemy do niego żółtka i parmezan, następnie dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do równo rozprowadzonego puree wciskamy pokrojoną w grube plastry białą kiełbasę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy ok. 30 min. Gdy kiełbasa i puree się zarumieni, wyjmujemy z piekarnika i podajemy z chrzanowym jogurtem z odrobiną soku z cytryny.
Kulebiak z ciasta francuskiego z ragout z wędzonego boczku
- Płat ciasta francuskiego
- 0,5kg wędzonego boczku
- 2szt białej cebuli
- Ząbek czosnku
- 1szt pora
- 300g ugotowanej czarnej soczewicy
- 2 jajka
- Pęczek natki
- Cytryna
- 150g żółtego sera
- Sól, pieprz
- 50g Masła
Boczek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni, gdy zacznie się karmelizować dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora i ząbek czosnku, wszystko razem smażymy aż warzywa będą zrumienione i miękkie, wtedy dodajemy ugotowaną soczewicę i dokładnie wszystko mieszamy, następnie przekładamy wszystko do miski i wystudzamy. Po kilku minutach do naszego farszu dodajemy jajka, posiekaną natkę, drobno tarty ser i wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem, siekaną natką i sokiem z cytryny. Płat ciasta francuskiego kroimy na pół, jedną część układamy na blaszce i na wierzch wykładamy kopczyk z farszu, na nim układamy plasterki masła a następnie przykrywamy odrobinę rozwałkowanym ciastem francuskim, tak żeby przykrył cały farsz i boki dały się zlepić. Kulebiaka smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i wypiekamy aż ciasto będzie miało złocisty kolor.