Flamkuchen – tradycyjna alzacka pizza z kwaśną śmietaną
Składniki na jeden placek:
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 125 ml lekko ciepłej wody,
- szczypta soli,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g drobno pokrojonego boczku
Mąkę, olej, wodę i sól zagnieć na jednolite ciasto. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250°C. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko i przełóż na blachę. Posmaruj ciasto kwaśną śmietaną, rozrzuć boczek i cebulę. Piecz około 7-10 minut. Gotowe.
Coca mallorquina – tradycyjna majorkańska pizza z wędzonymi paprykami
Składniki na dużą blachę:
- 400 g mąki pszennej,
- 150 ml letniej wody,
- 120 ml oliwy z oliwek,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 4 pomidory,
- 2 czerwone papryki,
- 2 cebule,
- 1 zielona papryka,
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz czarny mielony
Warzywa umyj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Paprykę czerwoną i zieloną pozbaw nasion i pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w kostkę. Następnie warzywa przesyp do miski, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z oliwą z oliwek. Odstaw na bok. Żółtko wbić do nowej miski. Dodaj do niego cukier, sól i wlej wodę oraz oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj, po czym wsyp do tego mąkę i wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć ręką na podłużny placek o grubość 0,5 mm. Warzywa w misce przecedź przez sito i nałóż je na rozgniecione ciasto. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piecz na rumiany kolor. Gotowe
Foccacia romana – tradycyjna rzymska foccacia z ziemniakami i rozmarynem
Składniki na jedną blachę:
ZACZYN
- 20 g świeżych drożdży,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 7 łyżek ciepłej wody,
- płaska łyżeczka cukru;
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy,
- ½ szklanki ciepłej wody;
DODATKOWO
- 200g gotowanych ziemniaków,
- 3 łyżki oliwy,
- świeży rozmaryn,
- sól w płatkach
Drożdże na zaczyn połącz z cukrem, wodą i mąką. Odstaw na 45 minut aby wyrosły. W tym czasie przesiej mąkę i połącz ją z solą, dodaj zaczyn, oliwę i resztę wody. Zagnieć ciasto i odstaw na kolejne 30-40 minut w ciepłe miejsce. Ziemniaki pokrój w plasterki, rozmaryn zdejmij z gałązek. Rozłóż ciasto na blasze, posmaruj oliwą, rozłóż ziemniaki i rozmaryn. Całość skrop oliwą z wodą i piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe.