Pytanie na Śniadanie

Pizze z różnych stron świata cz.4

Flamkuchen – tradycyjna alzacka pizza z kwaśną śmietaną

Składniki na jeden placek: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 125 ml lekko ciepłej wody, 
  • szczypta soli, 
  • 100 g kwaśnej śmietany, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 100 g drobno pokrojonego boczku 

Mąkę, olej, wodę i sól zagnieć na jednolite ciasto. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 250°C. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko i przełóż na blachę. Posmaruj ciasto kwaśną śmietaną, rozrzuć boczek i cebulę. Piecz około 7-10 minut. Gotowe.


Coca mallorquina – tradycyjna majorkańska pizza z wędzonymi paprykami 

Składniki na dużą blachę: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 150 ml letniej wody, 
  • 120 ml oliwy z oliwek, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 0,5 łyżeczki soli, 
  • 4 pomidory, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 2 cebule, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek, 
  • sól, pieprz czarny mielony 

Warzywa umyj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Paprykę czerwoną i zieloną pozbaw nasion i pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w kostkę. Następnie warzywa przesyp do miski, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z oliwą z oliwek. Odstaw na bok. Żółtko wbić do nowej miski. Dodaj do niego cukier, sól i wlej wodę oraz oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj, po czym wsyp do tego mąkę i wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryj wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i rozgnieć ręką na podłużny placek o grubość 0,5 mm. Warzywa w misce przecedź przez sito i nałóż je na rozgniecione ciasto. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piecz na rumiany kolor. Gotowe


Foccacia romana – tradycyjna rzymska foccacia z ziemniakami i rozmarynem 

Składniki na jedną blachę: 

ZACZYN

  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • 7 łyżek ciepłej wody, 
  • płaska łyżeczka cukru; 

CIASTO 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 
  • 2 płaskie łyżeczki soli, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • ½ szklanki ciepłej wody; 

DODATKOWO

  • 200g gotowanych ziemniaków, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • świeży rozmaryn, 
  • sól w płatkach 

Drożdże na zaczyn połącz z cukrem, wodą i mąką. Odstaw na 45 minut aby wyrosły. W tym czasie przesiej mąkę i połącz ją z solą, dodaj zaczyn, oliwę i resztę wody. Zagnieć ciasto i odstaw na kolejne 30-40 minut w ciepłe miejsce. Ziemniaki pokrój w plasterki, rozmaryn zdejmij z gałązek. Rozłóż ciasto na blasze, posmaruj oliwą, rozłóż ziemniaki i rozmaryn. Całość skrop oliwą z wodą i piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe.

Więcej na ten temat