Pytanie na Śniadanie

Dutch baby z pieczarkami na śniadanie

Dutch baby z pieczarkami i jarmużem

  • 200 g pieczarek
  • 50 g blanszowanego jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 70 g mąki pszennej
  • 150 g mleka
  • 3 duże jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 60 g tartego sera dojrzewającego typu Parmezan
  • Oliwa

Piekarnik nagrzej do 210 C – włóż do niego żeliwną patelnie – nagrzej.

Pieczarki oczyść lub umyj. Pokrój w cząstki lub grubsze pół plasterki. Czosnek posiekaj.

Wymieszaj mąkę, mleko, jaja, sól i pieprz. Podbij delikatnie trzepaczką tak by zawiesina nie miała grudek.

Nagrzaną patelnie ostrożnie wyciągnij z pieca – rozprowadź po powierzchni masło – zrób to dokładnie.

Całość posyp tartym dojrzewającym serem. Patelnie ponownie włóż do pieca i piecz ok 20 min do pięknego zrumienienia.

W między czasie na mocno rozgrzanej oliwie usmaż pieczarki na złoto. Dodaj odrobinę soli, masło, czosnek, a po chwili zblanszowany jarmuż i natkę pietruszki. Ew. kropelkę białego wina (pamiętaj, by chwilę je odparować) i soku z cytryny. Świeżo mielony pieprz.

Kiedy omlet jest gotowy podawaj go z pieczarkami. Możesz dodać jeszcze trochę tartego parmezanu, świeżo mielonego pieprzu i natki pietruszki.

Więcej na ten temat