Dutch baby z pieczarkami i jarmużem
- 200 g pieczarek
- 50 g blanszowanego jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 70 g mąki pszennej
- 150 g mleka
- 3 duże jajka
- Sól
- Pieprz
- 4 łyżki masła
- 60 g tartego sera dojrzewającego typu Parmezan
- Oliwa
Piekarnik nagrzej do 210 C – włóż do niego żeliwną patelnie – nagrzej.
Pieczarki oczyść lub umyj. Pokrój w cząstki lub grubsze pół plasterki. Czosnek posiekaj.
Wymieszaj mąkę, mleko, jaja, sól i pieprz. Podbij delikatnie trzepaczką tak by zawiesina nie miała grudek.
Nagrzaną patelnie ostrożnie wyciągnij z pieca – rozprowadź po powierzchni masło – zrób to dokładnie.
Całość posyp tartym dojrzewającym serem. Patelnie ponownie włóż do pieca i piecz ok 20 min do pięknego zrumienienia.
W między czasie na mocno rozgrzanej oliwie usmaż pieczarki na złoto. Dodaj odrobinę soli, masło, czosnek, a po chwili zblanszowany jarmuż i natkę pietruszki. Ew. kropelkę białego wina (pamiętaj, by chwilę je odparować) i soku z cytryny. Świeżo mielony pieprz.
Kiedy omlet jest gotowy podawaj go z pieczarkami. Możesz dodać jeszcze trochę tartego parmezanu, świeżo mielonego pieprzu i natki pietruszki.