Pytanie na Śniadanie

Roladki - pomysł na sobotni obiad cz.2

Roladka z piersi kurczaka z pieczoną papryką

  • 2 piersi z kurczaka 
  • Mozzarella 1 kulka 
  • Grillowana, konserwowa papryka mały słoik 
  • Bazylia kilka listków 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 100 g masła 
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej 
  • Sól, czarny pieprz 
  • Ryż basmati 200 g 
  • 1 szalotka 
  • Oliwa z oliwek 
  • Białe wino 100 ml 
  • Śmietanka kremówka 200 ml 

Piersi nacinam z jednej strony, tak aby rozłożyć je jak książkę, lekko tłuczkiem lekko rozbijam mięso. Doprawiam szczypta soli i pieprzu. Do środka wkładam kawałek papryki, mozzarelli, kilka listków bazylii oraz masło wymieszane z czosnkiem. Dokładnie zwijam w rulon a na zew zawijam mięso kilkoma plastrami piekę w piekarniku; funkcja parowa 

Na oliwie podsmażam pokrojonego w posiekaną szalotkę, doprawiam solą i pieprzem. Gdy się zarumieni podlewam winem a jak odparuje zalewam śmietanką. 

Gotuję jeszcze kilkanaście minut. Roladki serwuje na sosie w towarzystwie ryżu.


Roladki z łososia z pesto z suszonych pomidorów w sosie porowym

  • Polędwica z łososia 
  • Suszone pomidory 1 słoiczek 
  • Czosnek 2 ząbki 
  • Bazylia 1 doniczka 
  • Oliwa z oliwek 
  • Sól, czarny pieprz 
  • 1 por 
  • Białe wino 100 ml 
  • Śmietanka kremówka 200 ml 
  • Wykałaczki 
  • Bulgur gruboziarnisty 200 g 

Łososia kroję w podłużne pasy i doprawiam a następnie smaruję pesto. Zwijam jak różę. Piekę w piekarniku wybierając funkcję parową. 

Na oliwie podsmażam pokrojonego w półplasterki pora, doprawiam solą i pieprzem. Gdy się zarumieni podlewam winem a jak odparuje zalewam śmietanką. Gotuję jeszcze kilkanaście minut. Róże z łososia serwuje na sosie z bulgurem. 


Roladki z cukinii z 3 serami w sosie pomidorowym w formie zapiekanki 

  • 3 cukinie pokrojone w plastry po długości 
  • Sól, czarny pieprz do smaku 
  • Oliwa z oliwek 
  • Mozzarella 2 kulki 
  • Feta twarda 600 g 
  • Parmezan lub pecorino 200 g 
  • Pulpa pomidorowa z butelka 
  • Oregano suszone 
  • 2 ząbki czosnku  
  • Skórka z cytryny 
  • Świeże oregano 

Wszystkie sery mieszam z przyprawami i czosnkiem. Nakładam po łyżce na każdy plasterek cukinii i zwijam w rulon. W naczyniu żaroodpornym mieszam pulpę z przyprawami i czosnkiem. Do sosu wkładam roladki i polewam oliwą. Piekę w piekarniku używając funkcji parowej. 

Więcej na ten temat