Roladka z piersi kurczaka z pieczoną papryką
- 2 piersi z kurczaka
- Mozzarella 1 kulka
- Grillowana, konserwowa papryka mały słoik
- Bazylia kilka listków
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- Sól, czarny pieprz
- Ryż basmati 200 g
- 1 szalotka
- Oliwa z oliwek
- Białe wino 100 ml
- Śmietanka kremówka 200 ml
Piersi nacinam z jednej strony, tak aby rozłożyć je jak książkę, lekko tłuczkiem lekko rozbijam mięso. Doprawiam szczypta soli i pieprzu. Do środka wkładam kawałek papryki, mozzarelli, kilka listków bazylii oraz masło wymieszane z czosnkiem. Dokładnie zwijam w rulon a na zew zawijam mięso kilkoma plastrami piekę w piekarniku; funkcja parowa
Na oliwie podsmażam pokrojonego w posiekaną szalotkę, doprawiam solą i pieprzem. Gdy się zarumieni podlewam winem a jak odparuje zalewam śmietanką.
Gotuję jeszcze kilkanaście minut. Roladki serwuje na sosie w towarzystwie ryżu.
Roladki z łososia z pesto z suszonych pomidorów w sosie porowym
- Polędwica z łososia
- Suszone pomidory 1 słoiczek
- Czosnek 2 ząbki
- Bazylia 1 doniczka
- Oliwa z oliwek
- Sól, czarny pieprz
- 1 por
- Białe wino 100 ml
- Śmietanka kremówka 200 ml
- Wykałaczki
- Bulgur gruboziarnisty 200 g
Łososia kroję w podłużne pasy i doprawiam a następnie smaruję pesto. Zwijam jak różę. Piekę w piekarniku wybierając funkcję parową.
Na oliwie podsmażam pokrojonego w półplasterki pora, doprawiam solą i pieprzem. Gdy się zarumieni podlewam winem a jak odparuje zalewam śmietanką. Gotuję jeszcze kilkanaście minut. Róże z łososia serwuje na sosie z bulgurem.
Roladki z cukinii z 3 serami w sosie pomidorowym w formie zapiekanki
- 3 cukinie pokrojone w plastry po długości
- Sól, czarny pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
- Mozzarella 2 kulki
- Feta twarda 600 g
- Parmezan lub pecorino 200 g
- Pulpa pomidorowa z butelka
- Oregano suszone
- 2 ząbki czosnku
- Skórka z cytryny
- Świeże oregano
Wszystkie sery mieszam z przyprawami i czosnkiem. Nakładam po łyżce na każdy plasterek cukinii i zwijam w rulon. W naczyniu żaroodpornym mieszam pulpę z przyprawami i czosnkiem. Do sosu wkładam roladki i polewam oliwą. Piekę w piekarniku używając funkcji parowej.