Focaccia bez wyrabiania, fermentowana 24 godziny, podana z rozmarynem i suszonymi pomidorami
Ciasto:
- 500 g mąki na pizzę
- 8 g suszonych drożdży
- 450 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 200 ml oliwy
- 8 g suszonego rozmarynu
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 300 g - suszone pomidory w zalewie
- 200 g - gruba sól morska do posypania
Dzień przed pieczeniem zrób ciasto.
Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto. Wymieszaj łyżką do połączenia się składników, a następnie zagnieć ciasto 4 razy do środka.
Odstaw na 5 minut, po tym czasie rozciągnij ciasto 4 razy do środka.
Odstaw na kolejne 5 minut, po tym czasie rozciągnij ciasto 4 razy do środka.
Polej oliwą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przełóż do foremki i odstaw na 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto polej oliwą, palcami zrób dołki w cieście.
Na wierzchu ułóż suszone pomidory i posyp rozmarynem oraz solą.
W piekarniku ustaw program – Pieczenie Pizza, 230 C i umieść foremkę z ciastem. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.
Foccacia al genovese
Ciasto:
- 250 g mąki Manitoba
- 250 g mąki 00
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g oliwy extra virgin
- 320 ml wody
- Sól
Solanka:
- 50 g oliwy extra virgin
- 50 ml wody
- 15 g soli
Dodatkowo:
- 250 g brązowych oliwek z pestką
Ciasto:
Wymieszaj w małej misce drożdże i miód z małą ilością wody w temperaturze pokojowej, aby otrzymać jednolitą konsystencję.
Do większej miski wsyp mąkę Manitoba i mąkę 00. Wymieszaj mąki, zrób zagłębienie w środku i wlej mieszankę drożdży, słodu i wody.
Ciągle mieszając, wsyp sól i powoli wlej wodę partiami – ciągle mieszając
Gdy ciasto będzie bardziej jednorodne i elastyczne dodaj oliwę stopniowo, cienkim strumieniem, ciągle wyrabiając masę.
Ugniataj ciasto energicznie, aż cała oliwa zostanie wchłonięta. Może być konieczne posypanie masy małą ilością mąki. Ugniatanie zajmie 13-15 minut.
Przykryj ciasto lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wyłóż na posypanej mąką powierzchni, dociśnij palcami, aby je rozłożyć, rozciągnij od czasu do czasu obracając, aby zachowało prostokątny kształt.
Posmaruj blachę oliwą i delikatnie przełóż ciasto uważając, aby jej nie uszkodzić.
Rozłóż ciasto na blasze, posyp odrobiną mąki, spłaszcz opuszkami palców rozprowadzając na całej blasze i jak najbardziej wygładź powierzchnię dłońmi. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
Posyp focaccię małą ilością mąki i trzema palcami (wskazującym, środkowym serdecznym) odcisnąć typowe wgłębienia.
Przygotuj solankę, mieszając razem wodę, oliwę i sól. Rozlej na środek focacci i delikatnie rozprowadź ręką tak, aby wypełnić wszystkie wgłębienia. Odstaw na kolejne 40-45 minut, tym razem bez przykrywania ściereczką.
Rozgrzać piekarnik wykorzystując funkcją Pieczenie Pizza, temperatura 230 C. Do nagrzanego piekarnika włożyć foccacię i piec przez 20 minut.
Focaccia genovese może być przechowywana w papierze do żywności maksymalnie przez 1 dzień. W przeciwnym razie można zamrozić upieczoną focaccię. Nie zaleca się zamrażania surowego ciasta.
Żółta foccacia z dynią serwowana z serem ricotta, chilli i szynką parmeńską
- 150 g puree dyniowego - u mnie z dyni Hokkaido
- 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 500 g mąki typu 00
- 3 łyżeczki soli
- oliwa
- sól morska w płatkach
- 30g liści szałwii
- 500g sera risotta
- 1 posiekana chilli
- 400 g szynki parmeńskiej
- 200 g rukoli
- 250 g pomidorów koktajlowych
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Kiedy drożdże ruszą połączyć z pure z dyni, mąką i solą. W przypadku suchych drożdży od razu można wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać. Wyrabiam 10 minut. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypać odrobiną mąki i ugniatać, aż będzie gładkie i jędrne.
Miskę smaruję oliwą, umieścić w piekarniku do wyrośnięcia z wykorzystaniem programu wyrastanie ciasta.
Formę o wymiarach 25 x 40 cm smaruję oliwą i wykładam wyrośnięte ciasto. Opuszkami palców robię dołeczki, wtykam listki szałwii i polać całość hojnie oliwą i posypać solą. Odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Przygotowaną umieścić w piekarniku wybrać program Pieczenie Pizza- nagrzanym do 230 st. C i upiec ok 20-30 minut, do zarumienienia.
Upieczoną focaccie pokroić w grubsze kromki i wypełnić utartym serem ricotta z ziołami, szynką parmeńską, rukolą i pomidorami.