Pytanie na Śniadanie

Włoska focaccia w wiosennej odsłonie cz.3

Focaccia bez wyrabiania, fermentowana 24 godziny, podana z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Ciasto: 

  • 500 g mąki na pizzę 
  • 8 g suszonych drożdży 
  • 450 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 płaskie łyżeczki soli 

Dodatkowo: 

  • 200 ml oliwy 
  • 8 g suszonego rozmarynu 
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu 
  • 300 g - suszone pomidory w zalewie  
  • 200 g - gruba sól morska do posypania  

Dzień przed pieczeniem zrób ciasto. 

Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto. Wymieszaj łyżką do połączenia się składników, a następnie zagnieć ciasto 4 razy do środka.  

Odstaw na 5 minut, po tym czasie rozciągnij ciasto 4 razy do środka. 

Odstaw na kolejne 5 minut, po tym czasie rozciągnij ciasto 4 razy do środka. 

Polej oliwą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 24 godziny.  

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przełóż do foremki i odstaw na 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto polej oliwą, palcami zrób dołki w cieście. 

Na wierzchu ułóż suszone pomidory i posyp rozmarynem oraz solą. 

W piekarniku ustaw program – Pieczenie Pizza, 230 C i umieść foremkę z ciastem. Piecz w piekarniku przez około 30 minut. 


Foccacia al genovese 

Ciasto: 

  • 250 g mąki Manitoba 
  • 250 g mąki 00 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 50 g oliwy extra virgin 
  • 320 ml wody 
  • Sól 

Solanka: 

  • 50 g oliwy extra virgin 
  • 50 ml wody 
  • 15 g soli 

Dodatkowo:  

  • 250 g brązowych oliwek z pestką 

Ciasto: 

Wymieszaj w małej misce drożdże i miód z małą ilością wody w temperaturze pokojowej, aby otrzymać jednolitą konsystencję. 

Do większej miski wsyp mąkę Manitoba i mąkę 00. Wymieszaj mąki, zrób zagłębienie w środku i wlej mieszankę drożdży, słodu i wody. 

Ciągle mieszając, wsyp sól i powoli wlej wodę partiami – ciągle mieszając 

Gdy ciasto będzie bardziej jednorodne i elastyczne dodaj oliwę stopniowo, cienkim strumieniem, ciągle wyrabiając masę. 

Ugniataj ciasto energicznie, aż cała oliwa zostanie wchłonięta. Może być konieczne posypanie masy małą ilością mąki. Ugniatanie zajmie 13-15 minut. 

Przykryj ciasto lekko wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Ciasto wyłóż na posypanej mąką powierzchni, dociśnij palcami, aby je rozłożyć, rozciągnij od czasu do czasu obracając, aby zachowało prostokątny kształt. 

Posmaruj blachę oliwą i delikatnie przełóż ciasto uważając, aby jej nie uszkodzić. 

Rozłóż ciasto na blasze, posyp odrobiną mąki, spłaszcz opuszkami palców rozprowadzając na całej blasze i jak najbardziej wygładź powierzchnię dłońmi. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę. 

Posyp focaccię małą ilością mąki i trzema palcami (wskazującym, środkowym serdecznym) odcisnąć typowe wgłębienia.  

Przygotuj solankę, mieszając razem wodę, oliwę i sól. Rozlej na środek focacci i delikatnie rozprowadź ręką tak, aby wypełnić wszystkie wgłębienia. Odstaw na kolejne 40-45 minut, tym razem bez przykrywania ściereczką. 

Rozgrzać piekarnik wykorzystując funkcją Pieczenie Pizza, temperatura 230 C. Do nagrzanego piekarnika włożyć foccacię i piec przez 20 minut.  

Focaccia genovese może być przechowywana w papierze do żywności maksymalnie przez 1 dzień. W przeciwnym razie można zamrozić upieczoną focaccię. Nie zaleca się zamrażania surowego ciasta. 


Żółta foccacia z dynią serwowana z serem ricotta, chilli i szynką parmeńską

  • 150 g puree dyniowego - u mnie z dyni Hokkaido 
  • 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 500 g mąki typu 00  
  • 3 łyżeczki soli 
  • oliwa 
  • sól morska w płatkach 
  • 30g liści szałwii 
  • 500g sera risotta 
  • 1 posiekana chilli 
  • 400 g szynki parmeńskiej 
  • 200 g rukoli 
  • 250 g pomidorów koktajlowych 

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Kiedy drożdże ruszą połączyć z pure z dyni, mąką i solą. W przypadku suchych drożdży od razu można wymieszać wszystkie składniki i wyrabiać. Wyrabiam 10 minut. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypać odrobiną mąki i ugniatać, aż będzie gładkie i jędrne. 

Miskę smaruję oliwą, umieścić w piekarniku do wyrośnięcia z wykorzystaniem programu wyrastanie ciasta.  

Formę o wymiarach 25 x 40 cm smaruję oliwą i wykładam wyrośnięte ciasto. Opuszkami palców robię dołeczki, wtykam listki szałwii i polać całość hojnie oliwą i posypać solą. Odstawiam do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. 

Przygotowaną umieścić w piekarniku wybrać program Pieczenie Pizza- nagrzanym do 230 st. C i upiec ok 20-30 minut, do zarumienienia. 

Upieczoną focaccie pokroić w grubsze kromki i wypełnić utartym serem ricotta z ziołami, szynką parmeńską, rukolą i pomidorami. 

Więcej na ten temat