Pytanie na Śniadanie

Niedzielny obiad Braci Budnik cz.1

Schabowe z szynką i serem pleśniowym podane z puree ziemniaczanym 

  • Schab wieprzowy bez kości 400g 
  • Ser pleśniowy blue 200g 
  • Szynka wędzona 250g 
  • Sól/ pieprz do smaku  
  • Mąka do oprószenia 
  • Jajka i bułka do panierowania 
  • Ziemniaki 1kg 
  • Masło 100g 
  • Śmietana 50ml  
  • Szczypiorek 2 pęczki  
  • Surówka: 
  • Kapusta włoska ½ główki  
  • Ocet jabłkowy 150ml  
  • Cukier 2 łyżki  
  • Koperek 1 pęczek  
  • Marchew 1 szt 
  • Ogórek 1szt 

Ze schabu kroimy kotlety o grubości 2cm, następnie rozklepujemy je na ok. 0,5cm, doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na środek kotleta układamy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę, całość zawijamy niczym kopertę i mocno dociskamy. Tak przygotowane panierujemy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na złoto a następnie dopiekamy w piekarniku przez kilka minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę i ponownie umieszczamy w garnku na ogniu dodając masło i śmietanę. Doprawiamy ponownie do smaku i cały czas mieszając na koniec dorzucamy drobno posiekany szczypiorek i odstawiamy pod przykryciem.  

Kapustę cienko szatkujemy, przekładamy do miski. W rondelku zagatowujemy ocet do którego dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gorący ocet z cukrem dodajemy do posiekanej kapusty, mieszamy, dociskami dłońmi i przykrywamy folią na kilka minut, marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach, ogórki kroimy w cienkie plastry bez gniazd nasiennych, dodajemy do kapusty z octem i kolejny raz mieszamy, przykrywamy na kilka minut a następnie osączamy na sitku, dodajemy olej i mieszamy.  

Gotowe kotlety podajemy z puree szczypiorkowym i słodko kwaśną surówką z kapusty. 


Pieczone szaszłyki z polędwiczek z szynką wędzoną i warzywami

  • Polędwiczka wieprzowa 3szt 
  • Szynka wieprzowa wędzona 200g 
  • Cukinia 2szt 
  • Papryka czerwona 2szt 
  • Czerwona cebula 2szt 
  • Oliwa do marynowania 
  • Sól/ pieprz do smaku  
  • Ocet balsamiczny 50ml  
  • Oregano suszone 2 łyżki  
  • Bataty 3szt 
  • Sól morska 1 łyżka  
  • Tymianek Świerzy kilka gałązek  
  • Pieprz młotkowany 1 łyżka 

Sos: 

  • Jogurt bałkański 0,5l  
  • Cytryna ½szt 
  • Koperek 2 pęczki 
  • Czosnek 2 ząbki  
  • Wykałaczki szaszłykowe 

Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na kawałki o grubości ok. 4cm. Przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą i pozostawiamy do zamarynowania.  

Warzywa kroimy w plastry i marynujemy w oliwie, soli, pieprzu, occie balsamicznym oraz oregano i pozostawiamy na kilka minut. Szynkę kroimy w cienkie i jak najdłuższe plastry.  

Tak przygotowane składniki nabijamy na wykałaczki. Zaczynając od cebuli, następnie polędwiczka, cukinia, złożona w harmonijkę szynka, papryka i ponownie cebula, polędwiczka, cukinia szynka i papryka itd. Do wypełnienia patyczka.  

Gotowe szaszłyki smażymy na patelni a następnie dopiekamy w piekarniku.  

Bataty obieramy, kroimy na wzór frytek, umieszczamy w misce i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, Świerzym tymiankiem oraz solą morską i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do zrumienienia.  

Upieczone szaszłyki podajemy z pieczonymi batatami i sosem z jogurtu połączonego z podanymi przyprawami.  


Ziemniaczana lasagne z karmelizowaną kiełbasą

  • Ziemniaki 1kg 
  • Kiełbasa podsuszana 400g 
  • Cebula 1kg 
  • Majeranek suszony 1 łyżeczka  
  • Sól/ pieprz do smaku 
  • Ser żółty tarty 200g 
  • Masło do smażenia  
  • Masło do smarowania formy 
  • Bułka do wysypania formy 

Beszamel: 

  • Masło 4 łyżki  
  • Mąka 4 łyżki mleko 3 szklanki  
  • Gałka muszkatołowa 3 szczypty  
  • Otarty Świerzy tymianek – kilka gałązek 
  • Sól/ pieprz do smaku  
  • Tymianek Świeży kilka gałązek 
  • Czosnek 4 ząbki 

Ziemniaki i kiełbasę kroimy w bardzo cienkie plastry a cebulę w piórka. Ziemniaki smażymy na maślę przez kilka minut cały czas potrząsając patelnią, kiełbasę smażymy na suchej patelni do zrumienienia, cebulę dusimy na maślę dodając czosnek i majeranek aż się skarmelizuje i zmięknie.  

W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i smażymy razem kilka minut, następnie stopniowo dodajemy mleko i energicznie mieszamy tak aby nie powstały grudki. Gdy masa jest gładka dodajemy zioła i przyprawy, gdy osiągniemy gęstą konsystencję odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spodzie smarujemy warstwę beszamelu, układamy ziemniaki, następnie odrobinę sosu, ser, smażona kiełbasa i duszona cebula. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników kończąc warstwą beszamelu tak aby przykryła całą zapiekankę.  

Tak przygotowaną pieczemy pod przykryciem w 160 stopniach przez 1h. po tym czasie naczynie odkrywamy, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy ponownie przez 15min zwiększając temperaturę do 200 stopni i podajemy.

Więcej na ten temat