Placki ziemniaczano kefirowe z twarogiem i pietruszką
- Jajka 2 szt
- Kefir 1 szklanka
- Oliwa z oliwek 50ml
- Twaróg 150g
- Ziemniaki 1 szt
- Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 5g
- Mąka 2 łyżki
- Olej do smażenia
- Sól/ pieprz do smaku
Jajka wybijamy do miski, dodajemy przyprawy, proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę, dodajemy oliwę, kefir i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy pokruszony twaróg, posiekaną pietruszkę i startego na tarce ziemniaka, ponownie mieszamy. Gdy masa jest gładka dosypujemy mąkę i wyrabiamy masę o gęstości masy na placki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i z powstałej masy smażymy niewielkie placki po kilka minut z obu stron aby plaski były rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami.