Grillowane polędwiczki wieprzowe z maślanymi ziemniakami i sosem na zakwasie
- 400g Polędwiczki wieprzowej
- Czosnek granulowany
- Papryka mielona słodka
- Ząbek czosnku
- 1kg ziemniaków
- 100g masła
- Cytryna
- 100ml śmietanki 36%
- Pęczek szczypiorku
- Biała cebula
- Gałka muszkatołowa
- Łyżka musztardy
- 150ml zakwasu pszennego
- 2 łyżki mąki
- Łyżeczka suszonego majeranku
- 200ml bulionu mięsnego
- 200g boczniaków
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Gałązka rozmarynu
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy i marynujemy w papryce, czosnku, soli, pieprzu oliwie i soku z cytryny i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie polędwiczki osuszamy z marynaty i kładziemy na rozgrzany grill, dla pewności uzyskania odpowiedniego efektu w środek mięsa wbijamy termosondę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy ciepłą śmietankę i połowę masła, dokładnie tłuczemy aż uzyskamy konsystencję puree, na koniec doprawiamy siekanym szczypiorkiem, gałką muszkatołową solą, pieprzem i łyżką musztardy. Boczniaki kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek i pieczemy w 200 stopniach ok 10 minut. W rondlu przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy masło i gdy się rozpuści mąkę, zasmażamy przez chwilę i dodajemy bulion oraz zakwas, doprawiamy majerankiem i gotujemy aż sos zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe polędwiczki kroimy w plastry i podajemy z resztą dodatków.
Sałatka z grillowanym filetem z kurczaka z sosem cesarskim
- Filet z kurczaka
- Sól, pieprz
- Łyżka marynowanych kaparów
- Sałata rzymska
- Oliwa z oliwek
- Czerwona cebula
- 100g pomidorków koktajlowych
- Ciabata
Sos:
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 fileciki anchois
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oliwy oliwek
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- pieprz czarny
Kurczaka oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą, następnie grillujemy używając przy tym termosondy dla uzyskania lepszego efektu. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy w cząstki a cebule w piórka i wkładamy do miski. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej, tak jak przy robieniu majonezu. Pod koniec dodajemy fileciki anchois, parmezan oraz pieprz czarny. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Soli nie dodajemy, gdyż fileciki anchois są dość słone. Przygotowanym sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy żeby sałata i dodatki były obtoczone sosem i przekładamy na talerz. Gotowego i lekko wystudzonego kurczaka kroimy w paski i układamy na sałacie. Podajemy z grzankami z ciabaty.
Grillowany filet z łososia z ziemniaczanymi talarkami z boczkiem i dipem kaparowym
- 300g fileta z łososia
- Cytryna
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- 1kg ziemniaków
- 200g wędzonego boczku
Dip:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- Cytryna
- Cebula szalotka
- Tabasco
- 3 łyżki kaparów
- Świeży koperek
- Łyżeczka musztardy francuskiej
Filet z łososie doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny, grillujemy na rozgrzanym grillu używając przy tym termosondy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, boczek kroimy w kostkę i obsmażamy na dużej patelni wytapiając tłuszcz na którym zaczynamy smażyć talarki, smażymy kilka minut aż się zrumienią, następnie doprawiamy solą, pieprzem, przykrywamy i smażymy do miękkości. Majonez i jogurt wkładamy do jednej miski, dodajemy drobno posiekane kapary, szalotkę i koperek, dokładnie mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, musztardą i sosem tabasco. Gotowego łososia podajemy z talarkami i na wierzch kładziemy dip kaparowy.