Pizza warzywna z pieczarkami, cebulą i ogórkiem kiszonym
Składniki na jedną dużą pizzę:
250 g mąki pszennej do pizzy
100 g mąki pszennej semolina
7g drożdży instant
125 ml letniej wody
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml kwaśnej śmietany
4 duże pieczarki
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
2 średnie ogórki kiszone
50 g sera korycińskiego
1 pęczek lubczyku
sól i pieprz
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto pizzy – mąkę do pizzy, drożdże, cukier i sól i dodaj do tego letnią wodę z oliwą. Ciasto wyrób przez około 5 minut w mikserze planetarnym. Skrop oliwą i odstaw pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie pokrój w plasterki pieczarki, ogórka, cebulę w piórka a śmietanę połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser. Po godzinie zagnieć ponownie ciasto i rozciągając je od środka zrób płaski placek z grubszym rantem. Podsyp łopatę do pizzy mąką semoliną i ułóż na niej ciasto. Posmaruj ciasto śmietaną z czosnkiem, ułóż pieczarki i cebulę, ułóż plastry ogórka, posyp serem i zapiekaj w nagrzanym na maksimum piekarniku z funkcją pizza. W tym czasie pokrój lubczyk. Gdy pizza jest gotowa (kilka minut!) wyjmij ją ściągnij łopatą na talerz, pokrój w cząstki i posyp lubczykiem. Gotowe
.
Pizza męska BBQ z kurczakiem BBQ, salami i ostrym serem
Składniki na jedną dużą pizzę:
250 g mąki pszennej do pizzy
100 g mąki pszennej semolina
7 g drożdży instant
125 ml letniej wody
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml dobrej jakości sosu BBQ
100g polędwiczek z kurczaka
50g plastrów pikantnego salami
20g marynowanych papryczek jalapeño
50g pikantnego sera
50g rukoli
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto pizzy – mąkę do pizzy, drożdże, cukier i sól i dodaj do tego letnią wodę z oliwą. Ciasto wyrób przez około 5 minut w mikserze planetarnym. Skrop oliwą i odstaw pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie zamarynuj w połowie sosu BBQ kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser. Po godzinie zagnieć ponownie ciasto i rozciągając je od środka zrób płaski placek z grubszym rantem. Podsyp łopatę do pizzy mąką semoliną i ułóż na niej ciasto. Posmaruj ciasto resztą sosu BBQ, ułóż kawałki kurczaka, plastry salami i jalapeño a następnie posyp serem i zapiekaj w nagrzanym na maksimum piekarniku z funkcją pizza. Gdy pizza jest gotowa (kilka minut!) wyjmij ją ściągnij łopatą na talerz, pokrój w cząstki i posyp rukolą. Gotowe
Pizza z gór z oscypkiem, baraniną i sosem żurawinowym
Składniki na jedną dużą pizzę:
250 g mąki pszennej do pizzy ·
100 g mąki pszennej semolina
7g drożdży instant
125 ml letniej wody
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżka oliwy z oliwek
100 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego
100g mielonej jagnięciny
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
1 duży oscypek
100 ml żurawiny w słoiczku
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto pizzy – mąkę do pizzy, drożdże, cukier i sól i dodaj do tego letnią wodę z oliwą. Ciasto wyrób przez około 5 minut w mikserze planetarnym. Skrop oliwą i odstaw pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie dopraw mięso jagnięce solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Zetrzyj oscypka. Po godzinie zagnieć ponownie ciasto i rozciągając je od środka zrób płaski placek z grubszym rantem. Podsyp łopatę do pizzy mąką semoliną i ułóż na niej ciasto. Posmaruj ciasto przecierem pomidorowym, ułóż kawałki jagnięciny, rozrzuć żurawinę punktowo po pizzy a następnie posyp oscypkiem i zapiekaj w nagrzanym na maksimum piekarniku z funkcją pizza. W tym czasie pokrój natkę. Gdy pizza jest gotowa (kilka minut!) wyjmij ją ściągnij łopatą na talerz, pokrój w cząstki i posyp natką. Gotowe