Bułka drożdżowa z kiełbasą
Bułka:
- 400g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 żółtka jajek
- po łyżeczce soli i cukru
Sos:
- 1 główka czosnku
- 100 ml majonezu
- 200 ml jogurtu greckiego
- Mały pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz do smaku
Nadzienie:
- Ok 500g kiełbaski z piersią
- 500g kiszonej kapusty
- 50g śliwek wędzonych
- 1 cebula
- Ziele angielskie i liść laurowy
Ciasto: Ze składników na ciasto uszczknij 3 łyżki mąki. Dodaj drożdże oraz łyżeczkę cukru i wlej kilka łyżek ciepłego mleka. Zaczyn rozetrzyj dokładnie łyżką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut - powinien zacząć rosnąć. Z gotowym zaczynem połączyć resztę ciepłego mleka oraz mąkę pszenną, dwa żółtka, łyżeczkę soli oraz trzy łyżki roztopionego i przestudzonego masła. Ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić ok 10 minut i pozostawić do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Wyrośnięte lekko zagnieść i rozwałkować. Wypełnić składnikami nadzienie i uformować dużą bułkę. Posmarować mlekiem i Upiec w 180 C 30 minut
Nadzienie: Kapustę połączyć z podsmażoną cebulką, przyprawami i śliwkami. Ugotować z niewielkim dodatkiem wody i wystudzić. Kiełbaskę z piersią pokroić w mniejsze cząstki. Na rozwałkowany płat ciasta ułożyć kapustę i kiełbaskę. Zwinąć w formę długiej bagietki i upiec.
Sos: Czosnek zawinąć we folie aluminiową i upiec do miękkości – 160 C ok 30 minut. Upieczony wystudzić, wycisnąć z łuski, połączyć z majonezem, siekanym szczypiorkiem. Finalnie doprawić do smaku.