Pytanie na Śniadanie

Ulubione dania Agnieszki Dziekan - bułka drożdżowa z kiełbasą

Bułka drożdżowa z kiełbasą

Bułka:

  • 400g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka 
  • 30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży 
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 2 żółtka jajek 
  • po łyżeczce soli i cukru 

Sos: 

  • 1 główka czosnku 
  • 100 ml majonezu 
  • 200 ml jogurtu greckiego 
  • Mały pęczek szczypiorku 
  • Sól, pieprz do smaku 

Nadzienie:

  • Ok 500g kiełbaski z piersią 
  • 500g kiszonej kapusty 
  • 50g śliwek wędzonych 
  • 1 cebula 
  • Ziele angielskie i liść laurowy 

Ciasto: Ze składników na ciasto uszczknij 3 łyżki mąki. Dodaj drożdże oraz łyżeczkę cukru i wlej kilka łyżek ciepłego mleka. Zaczyn rozetrzyj dokładnie łyżką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut - powinien zacząć rosnąć. Z gotowym zaczynem połączyć resztę ciepłego mleka oraz mąkę pszenną, dwa żółtka, łyżeczkę soli oraz trzy łyżki roztopionego i przestudzonego masła. Ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić ok 10 minut i pozostawić do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Wyrośnięte lekko zagnieść i rozwałkować. Wypełnić składnikami nadzienie i uformować dużą bułkę. Posmarować mlekiem i Upiec w 180 C 30 minut 

Nadzienie: Kapustę połączyć z podsmażoną cebulką, przyprawami i śliwkami. Ugotować z niewielkim dodatkiem wody i wystudzić. Kiełbaskę z piersią pokroić w mniejsze cząstki. Na rozwałkowany płat ciasta ułożyć kapustę i kiełbaskę. Zwinąć w formę długiej bagietki i upiec. 

Sos: Czosnek zawinąć we folie aluminiową i upiec do miękkości – 160 C ok 30 minut. Upieczony wystudzić, wycisnąć z łuski, połączyć z majonezem, siekanym szczypiorkiem. Finalnie doprawić do smaku.

Więcej na ten temat