Proziaki nadziewane pieczarkami, serem i szynką
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
- 300g szynki drobiowej wędzonej
- 300g pieczarek
- 300g sera żółtego w plastrach
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki nasion czarnuszki
- 2 łyżki nasion dyni
- 2 jaja
Masło czosnkowe:
- 100g masła
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, a także dodajemy jajko, maślankę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier. Całość połączyć za pomocą łyżki a następnie ciasta zagnieść na stolnicy do momentu, aż powstanie gładkie ciasto – podsypać mąką, jeśli ciasto będzie się mocno kleić Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować powstałe ciasto na grubość ok 1 cm, wyciąć okrągłe placki, wypełnić szynką drobiową, serem i pieczarkami. Zwinąć formę roladki, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać nasionami. Upiec w piekarniku 180 C ok 20 minut. Podać z masłem czosnkowym Masło czosnkowe – czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z podgrzanym masłem. Doprawić solą i pierzem. Wlać do naczynia i odstawić do lodówki.