Pytanie na Śniadanie

Ulubione dania Agnieszki Dziekan - proziaki

Proziaki nadziewane pieczarkami, serem i szynką 

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 200 ml maślanki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru 

Nadzienie:

  • 300g szynki drobiowej wędzonej 
  • 300g pieczarek 
  • 300g sera żółtego w plastrach 
  • 1 pęczek dymki 
  • 2 łyżki nasion czarnuszki 
  • 2 łyżki nasion dyni 
  • 2 jaja 

Masło czosnkowe: 

  • 100g masła 
  • 4 ząbki czosnku 
  • Sól, pieprz 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, a także dodajemy jajko, maślankę, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier. Całość połączyć za pomocą łyżki a następnie ciasta zagnieść na stolnicy do momentu, aż powstanie gładkie ciasto – podsypać mąką, jeśli ciasto będzie się mocno kleić Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować powstałe ciasto na grubość ok 1 cm, wyciąć okrągłe placki, wypełnić szynką drobiową, serem i pieczarkami. Zwinąć formę roladki, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać nasionami. Upiec w piekarniku 180 C ok 20 minut. Podać z masłem czosnkowym Masło czosnkowe – czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z podgrzanym masłem. Doprawić solą i pierzem. Wlać do naczynia i odstawić do lodówki.

Więcej na ten temat