Pytanie na Śniadanie

Ulubione dania Agnieszki Dziekan - tarta na cieście pełnoziarnistym

Tarta na cieście pełnoziarnistym z kabanosem, pieczarkami i szpinakiem

Ciasto:

  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej 
  • 60 g masła 
  • 100 ml mleka 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 łyżka oliwy 

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kabanosów premium z kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 150 g pieczarek 
  • 300 g świeżych liści szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 jajka 
  • 600 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • 100 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 ser brie 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu 

Składniki ciasta zagnieść w robocie, zawinąć we folie spożywczą i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować cienko, wycisnąć w tortownicy i upiec w 180 C ok 15 minut. Nadzienie: Kabanosy pokroić drobno, ser pokroić w cząstki, pomidory umyć, szpinak umyć i lekko posiekać, pieczarki pokroić w ćwiartki. Jajka połączyć z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Na patelni z odrobiną tłuszczu zeszklić cebulę, pokrojone kabanosy, cebulę, pieczarki i po chwili dodać szpinak i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Lekko wystudzone składniki wyłożyć na wypieczona bazę tarty, dodać masę jogurtowo-jajeczną i finalnie udekorować pomidorkami i kawałkami sera brie. Tarte upiec 30 minut w 190C.

Więcej na ten temat