Pytanie na Śniadanie

Ulubione dania Agnieszki Dziekan - pasteis de nata

Pasteis de nata - portugalskie babeczki budyniowe 

  • ciasto francuskie 375 g 
  • 120 ml wody 
  • 250 ml mleka 
  • 1 laska wanilii 
  • 5 żółtek 
  • 80g cukru 
  • 30g maki pszennej 
  • 1 laska cynamonu 

Ciasto francuskie: rolujemy je i tniemy na 12 części. Wkładamy je do formy na muffinki, lekko dociskając je do dna - tworzymy kształt miseczki. 

Syrop cukrowy: do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy laskę cynamonu i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez ok. 3 minuty i odstawiamy do przestudzenia. 

Jajka: rozbijamy je, oddzielamy żółtka, a następnie je roztrzepujemy. Białka nie będą nam potrzebne. 

Krem: mąkę rozrabiamy z ok. 60 ml mleka i ziarnami wyskrobanymi z laski wanilii. Odstawiamy na chwilę. W oddzielnym garnku gotujemy pozostałe mleko. Wlewamy je do wcześniej przygotowanej mąki z wanilią, dokładnie mieszamy. Syrop cukrowy przelewamy przez sitko, bezpośrednio do miski. Dodajemy żółtka. Mieszamy, aż powstanie jednolity krem, będzie dość lejący. 

Piekarnik: nagrzewamy do temperatury 230C. 

Pieczenie: ciasto francuskie przełożone do formy na muffinki, wypełniamy masą budyniową, do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok. 20 minut. Pasteis de nata są gotowe, gdy na wierzchu kremu pojawią się mocno brązowe plamy.

Więcej na ten temat