Pasteis de nata - portugalskie babeczki budyniowe
- ciasto francuskie 375 g
- 120 ml wody
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 80g cukru
- 30g maki pszennej
- 1 laska cynamonu
Ciasto francuskie: rolujemy je i tniemy na 12 części. Wkładamy je do formy na muffinki, lekko dociskając je do dna - tworzymy kształt miseczki.
Syrop cukrowy: do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy laskę cynamonu i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez ok. 3 minuty i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka: rozbijamy je, oddzielamy żółtka, a następnie je roztrzepujemy. Białka nie będą nam potrzebne.
Krem: mąkę rozrabiamy z ok. 60 ml mleka i ziarnami wyskrobanymi z laski wanilii. Odstawiamy na chwilę. W oddzielnym garnku gotujemy pozostałe mleko. Wlewamy je do wcześniej przygotowanej mąki z wanilią, dokładnie mieszamy. Syrop cukrowy przelewamy przez sitko, bezpośrednio do miski. Dodajemy żółtka. Mieszamy, aż powstanie jednolity krem, będzie dość lejący.
Piekarnik: nagrzewamy do temperatury 230C.
Pieczenie: ciasto francuskie przełożone do formy na muffinki, wypełniamy masą budyniową, do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok. 20 minut. Pasteis de nata są gotowe, gdy na wierzchu kremu pojawią się mocno brązowe plamy.