Pytanie na Śniadanie

Domowe pączki krok po kroku cz.4

Pączki z konfiturą malinowo-różaną

Ciasto drożdżowe

  • 300 g mleka 3,2%
  • 60 g świeżych drożdży
  • 200 g żółtek
  • 100 g jaj
  • 100g cukru pudru
  • 10 g soli
  • 1000g mąki t500
  • 200 g masła 82%

Zblendować pierwsze 4 składniki. Osobno połączyć cukier, soli i mąkę. Dodać do płynnych składników i wrabiać hakiem 5-7 min na średnich obrotach.

Odstawić ciasto do lodówki pod przykryciem na 30 min.

Podzielić ciasto na równe kęsy. Waga wg uznania (między 60 a 100g).

Uformować w kulki i odstawić do wyrośnięcia w temp. między 22 a 30C.

Smażyć na oleju rzepakowym, rozgrzanym do 175C.


Konfitura malinowo-różana

  • 450 g mrożonych malin
  • 150 g cukru kryształu
  • 5 g pektyn
  • 30 g soku cytrynowego
  • 200 g płatków róży w cukrze

Podgrzać maliny do 40C. Dodać cukier wymieszany z pektyną. Zagotować. Dodać sok i gotować przez 2-3 min. Odstawić do wystudzenia. Wymieszać z płatkami róży w cukrze.


Domowy budyń waniliowy

  • 120 g śmietanki 36%
  • 480 g mleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • 120 g żółtek
  • 90 g cukru kryształu
  • 48 g skrobii kukurydzianej białej
  • 60 g masła mlecznego

Zagotować pierwsze 3 składniki. Na stronie wymieszać energicznie żółtka, cukier i skrobię. Zahartować odrobiną gorącego płynu i wlać całość do rondla. Zagotować intensywnie mieszając. Przełożyć do naczynia i dodać masło. Mieszać do momentu aż masło połączy się z budyniem. Przykryć budyń papierem lub folią w kontakcie. Wystudzić. Przełożyć budyń do misy miksera planetarnego. Utrzeć do gładkiej konsystencji.




Więcej na ten temat