Pączki z konfiturą malinowo-różaną
Ciasto drożdżowe
- 300 g mleka 3,2%
- 60 g świeżych drożdży
- 200 g żółtek
- 100 g jaj
- 100g cukru pudru
- 10 g soli
- 1000g mąki t500
- 200 g masła 82%
Zblendować pierwsze 4 składniki. Osobno połączyć cukier, soli i mąkę. Dodać do płynnych składników i wrabiać hakiem 5-7 min na średnich obrotach.
Odstawić ciasto do lodówki pod przykryciem na 30 min.
Podzielić ciasto na równe kęsy. Waga wg uznania (między 60 a 100g).
Uformować w kulki i odstawić do wyrośnięcia w temp. między 22 a 30C.
Smażyć na oleju rzepakowym, rozgrzanym do 175C.
Konfitura malinowo-różana
- 450 g mrożonych malin
- 150 g cukru kryształu
- 5 g pektyn
- 30 g soku cytrynowego
- 200 g płatków róży w cukrze
Podgrzać maliny do 40C. Dodać cukier wymieszany z pektyną. Zagotować. Dodać sok i gotować przez 2-3 min. Odstawić do wystudzenia. Wymieszać z płatkami róży w cukrze.
Domowy budyń waniliowy
- 120 g śmietanki 36%
- 480 g mleka 3,2%
- 1 laska wanilii
- 120 g żółtek
- 90 g cukru kryształu
- 48 g skrobii kukurydzianej białej
- 60 g masła mlecznego
Zagotować pierwsze 3 składniki. Na stronie wymieszać energicznie żółtka, cukier i skrobię. Zahartować odrobiną gorącego płynu i wlać całość do rondla. Zagotować intensywnie mieszając. Przełożyć do naczynia i dodać masło. Mieszać do momentu aż masło połączy się z budyniem. Przykryć budyń papierem lub folią w kontakcie. Wystudzić. Przełożyć budyń do misy miksera planetarnego. Utrzeć do gładkiej konsystencji.