Pytanie na Śniadanie

Zimowe odchudzanie zupami

Węgierska miłość

Składniki na 4 litry:

3 l wody

3 ćwiartki kurczaka

25 dag mini pieczarek

żółta papryka

5 ziemniaków

20 dag pomidorków koktajlowych

2 marchewki

2 pietruszki

szklanka śmietany

pół paczki makaronu

pęczek natki pietruszki

1,5 cytryny

lubczyk

bazylia

ziele angielskie

liść laurowy\

papryka słodka

chili

kurkuma

sól himalajska

pieprz czarny

Sposób przygotowania:

1. Do zimnej wody włożyć mięso i postawić na dużym gazie. Zagotować, nie zdejmować szumowin.

2. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz. Dodać marchewki i pietruszki oraz sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować warzywa al dente (i wyjąć je z wywaru), a mięso do miękkości.

3. Mięso wyjąć z wywaru, a gdy przestygnie - oddzielić od kości.

4. Oczyścić i pokroić w kostkę paprykę i ziemniaki. Dodać do wywaru.

5. Po kilku minutach dodać pół paczki drobnego makaronu. Gotować 10 minut. \

6. W tym czasie pokroić mini pieczarki w połówki lub ćwiartki i dodać je do zupy razem z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Gotować zupę, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Zahartować śmietanę i dodać ją do zupy.

7. Dodać pozostałe przyprawy. Gotować kilka minut.

8. Na koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz dodać do zupy pokrojone w słupki pietruszki i marchewki oraz mięso, które wcześniej zostało wyjęte z wywaru.

9. Podawać zupę z porcją drobno posiekanej natki pietruszki.


Cielęcinkowa łazanka

Składniki na 4 litry:

3 l wywaru jarzynowego

0,6 kg cielęciny

3 laski selera naciowego •

duża biała rzodkiew

35 g suszonych pomidorów

13 dag kukurydzy

2 marchewki

czerwona słodka papryka

3 żółtka

opakowanie łazanek

250 ml śmietany 12%

koperek

natka pietruszki

ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

kurkuma

sól himalajska

czarny pieprz

Składniki marynaty do cielęciny:

120 ml oleju

duży ząbek czosnku

cebula pokojona w kostkę

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka papryki wędzonej

łyżka musztardy

sok z jednej cytryny

pół łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)

ćwierć łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Przygotować marynatę, pokroić mięso w kostkę i na minimum 2 h włożyć do lodówki.

2. Po dwóch godzinach zamarynowaną cielęcinę włożyć do wywaru jarzynowego i gotować około 20-30 minut.

3. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę rzodkiew, seler naciowy pokrojony w talarki. Marchewkę obierać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać ją do zupy.

4. W osobnym naczyniu rozetrzeć 3 żółtka z płaską łyżką soli, dolać 3-4 łyżki wywaru. Dodać śmietanę. Mieszać, aż do połączenia się składników i dolać do zupy.

5. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy wraz z kukurydzą.

6. Doprawić przyprawami.

7. Osobno ugotować łazanki – według przepisu na opakowaniu.

8. Zupę podawać z łazankami i z posiekanymi: koperkiem i natką pietruszki.

Rubinowa rybka

Składniki na 4 litry:

2 litry wywaru drobiowego

0,5 kg łososia

0,5 kg polędwicy dorsza atlantyckiego

1 kg tartych buraków

sok z całej cytryny

2 łodygi selera naciowego

słodka pomarańczowa papryka

30 dag zielonego groszku konserwowego

2 garście żółtych pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

pęczek koperku

pęczek szczypiorku

majeranek

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

świeżo mielony czarny pieprz

pieprz cayenne

sól

Składniki na kluseczki: •

2 szklanki mąki (ok. 240 g)

1 jajko

pół szklanki mleka 3,2% (~120 ml)

pół szklanki wody (~120 ml)

szczypta soli

2 łyżki oleju do wody do gotowania kluseczek

Sposób przygotowania:

1. Przygotować kluseczki: wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę i sól do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Gotować kluseczki we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie odcedzić.

3. Przygotować wywar drobiowy.

4. Dodać do wywaru starte buraki i gotować na małym ogniu.

5. Dodać sok z cytryny.

6. Dodać pokrojone w cienkie paski łodygi selera naciowego oraz pokrojoną w kostkę słodką paprykę.

7. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz groszek konserwowy.

8. Następnie dodać pokrojonego w kostkę łososia i dorsza oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i ryb. 9. Zupę podawać z kluseczkami oraz posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem.

Więcej na ten temat