Węgierska miłość
Składniki na 4 litry:
3 l wody
3 ćwiartki kurczaka
25 dag mini pieczarek
żółta papryka
5 ziemniaków
20 dag pomidorków koktajlowych
2 marchewki
2 pietruszki
szklanka śmietany
pół paczki makaronu
pęczek natki pietruszki
1,5 cytryny
lubczyk
bazylia
ziele angielskie
liść laurowy\
papryka słodka
chili
kurkuma
sól himalajska
pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Do zimnej wody włożyć mięso i postawić na dużym gazie. Zagotować, nie zdejmować szumowin.
2. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz. Dodać marchewki i pietruszki oraz sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować warzywa al dente (i wyjąć je z wywaru), a mięso do miękkości.
3. Mięso wyjąć z wywaru, a gdy przestygnie - oddzielić od kości.
4. Oczyścić i pokroić w kostkę paprykę i ziemniaki. Dodać do wywaru.
5. Po kilku minutach dodać pół paczki drobnego makaronu. Gotować 10 minut. \
6. W tym czasie pokroić mini pieczarki w połówki lub ćwiartki i dodać je do zupy razem z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Gotować zupę, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Zahartować śmietanę i dodać ją do zupy.
7. Dodać pozostałe przyprawy. Gotować kilka minut.
8. Na koniec gotowania dodać sok z cytryny oraz dodać do zupy pokrojone w słupki pietruszki i marchewki oraz mięso, które wcześniej zostało wyjęte z wywaru.
9. Podawać zupę z porcją drobno posiekanej natki pietruszki.
Cielęcinkowa łazanka
Składniki na 4 litry:
3 l wywaru jarzynowego
0,6 kg cielęciny
3 laski selera naciowego •
duża biała rzodkiew
35 g suszonych pomidorów
13 dag kukurydzy
2 marchewki
czerwona słodka papryka
3 żółtka
opakowanie łazanek
250 ml śmietany 12%
koperek
natka pietruszki
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
kurkuma
sól himalajska
czarny pieprz
Składniki marynaty do cielęciny:
120 ml oleju
duży ząbek czosnku
cebula pokojona w kostkę
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka papryki wędzonej
łyżka musztardy
sok z jednej cytryny
pół łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
ćwierć łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Przygotować marynatę, pokroić mięso w kostkę i na minimum 2 h włożyć do lodówki.
2. Po dwóch godzinach zamarynowaną cielęcinę włożyć do wywaru jarzynowego i gotować około 20-30 minut.
3. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę rzodkiew, seler naciowy pokrojony w talarki. Marchewkę obierać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać ją do zupy.
4. W osobnym naczyniu rozetrzeć 3 żółtka z płaską łyżką soli, dolać 3-4 łyżki wywaru. Dodać śmietanę. Mieszać, aż do połączenia się składników i dolać do zupy.
5. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy wraz z kukurydzą.
6. Doprawić przyprawami.
7. Osobno ugotować łazanki – według przepisu na opakowaniu.
8. Zupę podawać z łazankami i z posiekanymi: koperkiem i natką pietruszki.
Rubinowa rybka
Składniki na 4 litry:
2 litry wywaru drobiowego
0,5 kg łososia
0,5 kg polędwicy dorsza atlantyckiego
1 kg tartych buraków
sok z całej cytryny
2 łodygi selera naciowego
słodka pomarańczowa papryka
30 dag zielonego groszku konserwowego
2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
majeranek
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
świeżo mielony czarny pieprz
pieprz cayenne
sól
Składniki na kluseczki: •
2 szklanki mąki (ok. 240 g)
1 jajko
pół szklanki mleka 3,2% (~120 ml)
pół szklanki wody (~120 ml)
szczypta soli
2 łyżki oleju do wody do gotowania kluseczek
Sposób przygotowania:
1. Przygotować kluseczki: wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę i sól do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Gotować kluseczki we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie odcedzić.
3. Przygotować wywar drobiowy.
4. Dodać do wywaru starte buraki i gotować na małym ogniu.
5. Dodać sok z cytryny.
6. Dodać pokrojone w cienkie paski łodygi selera naciowego oraz pokrojoną w kostkę słodką paprykę.
7. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz groszek konserwowy.
8. Następnie dodać pokrojonego w kostkę łososia i dorsza oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i ryb. 9. Zupę podawać z kluseczkami oraz posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem.