Pytanie na Śniadanie

Karnawałowe przekąski od Braci Budnik cz.3

Mini szaszłyki z pieczonej pieczonej wędliny marynowanej w syropie klonowym 

  • 500g wędzonej wędliny 
  • 50ml syropu klonowego 
  • Ząbek czosnku 
  • Pęczek kolendry 
  • Papryczka chilli 
  • Limonka  
  • Słoik marynowanej papryki 
  • Kilka sztuk brukselki(wcześniej ugotowanej) 
  • 200ml octu ryżowego 
  • Sól, 
  • Korzeń imbiru 
  • 4 łyżki cukru  
  • 50ml oleju sezamowego 
  • Sos teriaki do podania 

Wędlinę kroimy w grube plastry ok. 2cm. Następnie kroimy w kostkę, taką żeby udało nam się później nabić ją na patyczki. Pokrojoną wędlinę wykładamy na blaszkę i pieczemy w 200 stopniach do momentu aż się zarumieni. Z syropu klonowego, posiekanego czosnku, kolendry, chilli oraz soku z limonki sporządzamy marynatę do której wkładamy ciepłą jeszcze upieczoną wędlinę i odstawiamy na 30min. Do lodówki. W rondlu zagotowujemy ocet ryżowy, dodajemy do niego pokrojony w plastry imbir, cukier, szczyptę soli, i olej sezamowy, do gorącego płynu wrzucamy pokrojoną na połówki brukselkę i pozostawiamy do wystudzenia. Paprykę kroimy w kostkę pasująca rozmiarem do reszty składników. Gotowe składniki nabijamy na wykałaczki, tak, żeby przeważającym składnikiem była wędlina. Gotowe szaszłyki podajemy z sosem teriaki  


Trufelki ziemniaczane z wędzonym boczkiem i żółtym serem 

  • cheddar (Boczek z beczki)
  • 500 g ugotowanych ziemniaków, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • Biała cebula  
  • 200g wędzonego boczku 
  • 2 jajka, 
  • 200 g sera w kostce, 
  • bułka tarta, 
  • granulowany czosnek, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej rzepakowy do smażenia 

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni, tak żeby boczek się skarmelizował a cebula była miękka i zeszklona. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy do nich jajka, mąkę pszenną, usmażony boczek z cebulą, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę - ok. 1 cm na 1 cm. Każdy kawałek oblepiamy masą ziemniaczaną i formujemy kuleczkę. Następnie obtaczamy ją w bułce tartej. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy po kilka kulek i smażymy, aż ładnie się zezłocą. Usmażone kuleczki odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Kuleczki podajemy z ulubionymi sosami. 


Hiszpańskie croquetas z szynką, szczypiorkiem i sosem serowym

  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 8 płaskich łyżek mąki pszennej 
  • 600 ml wywaru mięsnego 
  • 4 łyżki drobno posiekanej szynki  
  • Pęczek szczypiorku  
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz do smaku 

Panierka: 

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3 jajka wymieszane z 3 łyżkami wody 
  • 1,5 szklanki bułki tartej 
  • olej smażenia 

Sos: 

  • 0,5l śmietanki 36% 
  • Ząbek czosnku  
  • ½ białej cebuli 
  • 200g sera pleśniowego np. lazur 
  • 100g serka topionego 

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mąkę i chwilę smażymy, robiąc zasmażkę. 

Powoli do zasmażki dolewamy bulion i mieszamy trzepaczką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu uzyskania gęstego sosu. Dodajemy posiekany szczypiorek, szynkę (szynkę możemy wcześniej przesmażyć, przyprawiamy i mieszamy. Wylewamy masę na blachę, studzimy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia kroimy na krótkie serdelkowate paluszki i każdy obtaczamy w mące, jajku, bułce, i znowu jajku i bułce. Krokiety umieszczamy na 2 godziny w lodówce, żeby panierka się zestaliła. Smażymy nasze croquetas w głębokim tłuszczu na złoty kolor. W rondelku z odrobiną tłuszczu obsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę, gdy się zeszklą wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania, następnie dodajemy oba sery gotujemy aż się rozpuszczą co jakiś czas mieszając.  

Więcej na ten temat