Pytanie na Śniadanie

Śniadaniowe placuszki budyniowe z rodzynkami i konfiturą żurawinową

Śniadaniowe placuszki budyniowe z rodzynkami i konfiturą żurawinową

  • 260 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła 
  • 250 ml mleka 
  • 2 płaskie łyżeczki budyniu waniliowego (proszek) 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • 100g rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie 
  • Konfitura żurawinowa  

Do miski wsypujemy mąkę pszenną. Następnie dodajemy jajka, cukier puder, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wlewamy także olej i mleko. 

Miksujemy dosłownie przez kilka sekund na małych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników, następnie dodajemy rodzynki i mieszamy do połączenia masy. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Odkładamy je na kilka minut. 

Smażymy placuszki na patelni na małej ilości oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżeczce ciasta w równych odstępach. Smażymy na małym ogniu (opcjonalnie pod przykryciem) żeby ładnie wyrosły i nie były spalone na zewnątrz, a surowe w środku. 

Pod wpływem proszku do pieczenia i wolnego smażenia powinny wyjść puchate mini placuszki. Po wyłożeniu na talerz posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą żurawinową.  

Więcej na ten temat