Pytanie na Śniadanie

Niebanalne przepisy na spaghetti cz.3

Spaghetti alla crema di limone e zafferano, czyli makaron z kremowym sosem z cytryny i szafranu

Składniki na 4 osoby: 

  • 200g spaghetti, 
  • 2 cytryny, 
  • kilka pręcików szafranu, 
  • 100g tartego parmezanu, 
  • 100 ml śmietanki 36%

Zetrzyj skórkę z cytryn, wyciśnij z nich sok i wrzuć do soku szafran. Na patelni podgrzej śmietankę, dodaj parmezan, sok z cytryny z szafranem i skórkę i gdy całość jest gorąca wrzuć do środka ugotowany makaron. Wymieszaj energicznie. Gotowe

 

Nidi di spaghetti gratinati, czyli zapiekane gniazda spaghetti

Składniki na 4 osoby: 

  • 200g spaghetti, 
  • 400 ml pulpy pomidorowej, 
  • 400g ser mozzarella, 
  • 100g sera pecorino, 
  • 1 cebula, 
  • 1 doniczka bazylii, 
  • oliwa z oliwek

Ugotuj makaron, nasmaruj blachę na muffinki oliwą. Pulpę pomidorową podgrzej w rondlu, dodaj pocięta drobno cebulę i bazylię. Wrzuć do środka makaron, wyjmij i skręć widelcem tak aby włożyć gniazdo do muffinki. Całość posyp mozzarellą i pecorino. Zapiekaj około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serwuj gorące. Gotowe

 

Pasta con le sarde, czyli makaron z sardynkami i anchovis

Składniki na 4 osoby: 

  • 200g Bucatini, 
  • 300g sardynek, 
  • 40g orzeszków piniowych, 
  • 30g rodzynek, 
  • 50g bułki tartej, 
  • 1 koper włoski, 
  • 1 słoiczek anchovis, 
  • oliwa z oliwek

Na patelni dodaj oliwę i wrzuć pocięty drobno fenkuł. Podsmaż w nim anchois i małe filety sardynek. Na drugiej patelni podprażonych na sucho bułkę tartą z orzeszkami i rodzynkami. Ugotuj makaron, zanurz w sosie z anchois i sardynek a następnie całość posyp bułką z orzeszkami i rodzynkami. Podawaj gorące. Gotowe

Więcej na ten temat