Arrosto farcito - schab faszerowany z pieca z warzywami
- 1 kg schabu bez kości
- 200 g pomidorów suszonych
- 10 g rozmaryn
- 1 jajko
- 40 g prawdziwków suszonych
- 200 g pieczywo białe – najczęściej czerstwe
- Sól i pieprz do smaku
- 60ml oliwa extra vergine
- 1 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 50ml oliwy z oliwy
- Kilka gałązek rozmarynu
- Sok z 1 cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Grzyby namoczyć, ugotować i drobno posiekać. Siekane pomidory połączyć z grzybami, tartym grana padano, białym poszarpanym pieczywem, siekanym rozmarynem, jajkiem. Schab oprószyć solą i pieprzem a środek nafaszerować przygotowaną masą. Schab upiec w dodatkiem małej pary w 180 C oraz wykorzystać termosondę – ustawić cel wypieczenia na 64 C.
Ziemniaki obrać, połączyć z rozgniecionym czosnkiem, ziołami, sola i pieprzem. Upiec w 180 C z małą para ok 40 minut. Upieczone skropić sokiem z cytryny
Panzerotti - pieczone pierożki drożdżowe z szynką parmeńską
Składniki na ciasto:
- 570 ml ciepłej wody
- 1kg maki typu "00"
- 12 g suchych drożdży
- Ok 80 ml oliwy z oliwek
- 20g soli gruboziarnistej
- 1 łyżka cukru
Składniki na farsz:
- 500g mozzarelli
- 200g szynki parmeńsiej
- 150ml passaty pomidorowej
- Oregano, bazylia
- Sól
Do dużej miski wsyp mąkę, a do małej miseczki wlej letnią wodę. Wsyp drożdże oraz cukier i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość miseczki do mąki, w pozostałej ilości wody rozpuść sól i także dodaj do miski z mąką. Wyrabiaj ciasto robocie planetarnym dodając oliwę z oliwek na gładko Nadaj ciastu kształt podłużnego wałka i podziel je na 20 równych części o wadze około 80g i uformuj z nich kule. Umieść je na tacy w odstępach, pamiętając, że ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz:
Do miski wlej sos pomidorowy, dodaj pokrojoną w drobną kostkę szynkę, tartą mozzarellę, a następnie dopraw do smaku solą i oregano.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki o średnicy około 20 cm. Na środku ciasta umieść farsz i zamknij pierogi tworząc półksiężyce.
Ułóż na tacy z pergaminem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190 C z małą parą ok 20 minut.
Bitki wołowe po włosku, pieczona polenta z gorgonzolą
Bitki:
- 500g wołowiny w plastrach
- Odrobina mąki do obtoczenia mięsa
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego sera grana padano
- Sól, pieprz do smaku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 500 ml przecieru z pomidorów
- Mały pęczek bazylii
Polenta:
- 500g drobnej kaszki kukurydzianej
- Ok 2 l wody
- 300g szpinaku
- 200g sera pleśniowego
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin,
- 10 g soli
- 4 ząbki czosnku,
- cebula średniej wielkości
- niewielka papryczka chili.
Wołowinę rozbić na cienkie plastry, oprószyć przyprawami, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto.
Ząbek czosnku posiekać drobno, parmezan zetrzeć.
NA patelni z obsmażonym mięsem dodać siekany czosnek i zeszklić. Dodać czerwone wino -dusić 2-3 minuty. Do rondla dodać przecier pomidorowy i porwane liście bazylii. Dusić całość na wolnym ogniu przez około 2 godziny – do miękkości. Jeśli płyn zbyt szybko odparuje dodać wodę lub bulion, aż nakłute widelcem mięso będzie miękkie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodać nieco wody. Finalnie doprawić do smaku
Polenta
Kaszkę ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i kiedy wchłonie cały płyn połączyć z podsmażonym szpinakiem z czosnkiem i kawałkami sera pleśniowego. Gotową mase wlac do formy do zapiekania i upiec w 200 C z wykorzystaniem programu Steamify- który sam dopasuje ilość pary do pieczenia w piekarniku.
Galetto al. forno
- 2 małe kurczaki włoskie
- 50ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 3 ząbki czosnku
- Kilka gałązek rozmarynu
- 1 kg ziemniaków
- 2 cukinie
Kurczaka solimy i pieprzymy dokładnie nacieramy oliwą extra vergine do środka dodajemy świeży rozmaryn i dwa lub trzy ząbki czosnku.
Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę. Łączymy z oliwą, solą i pieprzem
Kurczaka układamy na przygotowanych ziemniakach Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190C przez 35/45 minut.
Cukinie i bakłażany pokroić w plastry, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i ugrillować z obu stron na złoto – ok 5 minut.
Petto di pollo - Filet kurczaka nadziewany z piekarnika
- 4 filety z kurczaka
- 150g gorgonzoli
- 200g szpinaku
- 100g suszonych pomidorów
- Sól, pieprz do smaku
- 500g ugotowanego makaronu
Oczyszczone filety nacinamy długim nożem od grubszej ze stron tak, by móc napełnić środek serem gorgonzolą szpinakiem i pomidorami suszonymi. Po dokładnym faszerowaniu solimy, pieprzymy delikatnie i nacieramy oliwą. Wypiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 C z małym dodatkiem pary przez 20 minut.
Podać z ugotowanym makronem.