Deska serów 1: Ser z pieprzem, Ser z papryką i pieprzem, Ser grillowy w krążkach, Ser księżak w porcji, Ser rolada ustrzycka.
Deska serów 2: : Ser z pieprzem, Ser z papryką i pieprzem, Ser grillowy w krążkach, Ser księżak w porcji, Ser rolada ustrzycka.
Muffinki imprezowe z ciasta francuskiego, żółtego sera i oliwek
- opakowanie ciasta francuskiego
- garść oliwek
- garść kukurydzy
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 piersi z kurczaka
- Curry mielone
- pół papryki czerwonej
- jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- 100g sera żółtego
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. curry. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty ok 12x12cm. W foremki do muffinek wkładamy kwadraty ciasta tak, aby rogi wystawały na zewnątrz. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy. Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*, pieczemy ok 20 minut.
Quiche z dojrzewającym serem, orzechami i figami
- 300 g ciasta francuskiego
- 3 dojrzałe figi
- 200g twarogu
- 150ml śmietany 30%
- 50 g sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- trzy łyżki płynnego miodu
- świeżo zmielony czerwony pieprz
- gałka muszkatołowa
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza przy grzaniu góra-dół, ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia, widelcem dociskamy brzegi, a na środek układamy mniejsze niż powierzchnia ciasta naczynie, które je obciąży. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pieczemy do momentu aż brzegi się zarumienią, wtedy ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 3 minuty aby powierzchnia ciasta nabrała złotego koloru. Gdy spód się podpieka przygotowujemy nadzienie – figi kroimy w plasterki, twaróg rozrabiamy ze śmietaną i miksujemy na jednolitą masę doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ser pleśniowy rwiemy na kawałki. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i na podpieczony spód wykładamy kolejno: przyprawioną ricottę, figi, ser pleśniowy, całość posypujemy orzechami i zapiekamy około 5 minut aż figi lekko zmiękną, a ser się roztopi.