Pytanie na Śniadanie

Propozycje na lekkie dania obiadowe od braci Budnik, cz.1

Parowane klopsiki w sosie cytrynowym ze świeżą sałatką 

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • Pęczek koperku 
  • 3 suszone pomidory z oleju (odsączone) 
  • 2-3 łyżki płatków owsianych 
  • 200 g ryżu basmati 
  • 900 ml wody 
  • 250 ml mleka 
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 cytryna 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Kapary 
  • Szczypiorek 
  • Miód 2 łyżeczki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • Ocet winny 1 łyżka 

Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć. Mięso mielone drobiowe umieścić w mikserze do wyrabiania ciasta Cebulę oraz czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni i dodać do mięsa, pomidory suszone posiekać na miazgę i również dodać, płatki owsiane wcześniej przesiekane i namoczone w mleko oraz jajko dorzucić na końcu doprawiając solą oraz pieprzem. Całość mieszać mieszadłem do wyrabiania rzadkiego ciasta i wyrabiać dłuższy czas aby masa była jednolita i bardzo napowietrzona. Tak przygotowane mięso porcjujemy w nieduże kulki i układamy na posmarowanej olejem perforowanej blaszce. Blaszkę wkładamy do piekarnika z funkcją parowania i parujemy 10 do 15min w 95 stopniach. Ogórka oraz marchewkę kroimy w cienkie nitki, dodajemy odrobinę posiekanych szczypiorku i kaparów, oliwy, miodu oraz octu i pozostawiamy do zamarynowania. W tym czasie w rondlu rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy na nie mąkę i chwilę smażymy, następnie cały czas mieszając dodajemy mleko o temperaturze pokojowej i grzejemy na małym ogniu dalej mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wykańczamy pozostała częścią posiekanego szczypiorku. Gotowe uparowane pulpety układamy w misce, zalewamy je sosem i podajemy z sałatką z zamarynowanych warzyw i pieczywem.


Filet z kurczaka gotowany na parze w papilocie z warzywnymi talarkami 

  • 200 g jasnych winogron, bez pestek, przekrojonych na pół 
  • 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w paski 
  • 1 cytryna 
  • 1 pęczek koperku 
  • 100 g pora, tylko białej części, pokrojonej w ok. 1 cm plastry 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 20 g oliwy z oliwek 
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 50 g rodzynek 
  • 50 g słodkiego wina 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego 
  • 4 łyżeczki masła
  • Rozmaryn, kilka gałązek 
  • Miód 2 łyżki 
  • Sól morska do smaku 
  • Oliwa z oliwek 

Warzywa: 

  • Burak 
  • Marchew 
  • Pietruszka 

Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy pora, gdy zmięknie podlewamy go winem dodajemy orzechy, rodzynki i redukujemy powstały płyn, gdy odparuje dorzucamy świeże winogrona i dusimy ostatnią minutę na dużym ogniu cały czas mieszając, doprawiamy solą ora pieprzem i zdejmujemy z ognia. Paski kurczaka wkładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz miodem i posiekanym koperkiem. Tak zamarynowanego kurczaka oprószamy mąką pszenną i dokładnie mieszamy aby każdy kawałek był w niej obtoczony. Z papieru do pieczenia formujemy papiloty na wzór cukierków otwartych u góry i układamy w środku pora z dodatkami, na pora kładziemy porcję zamarynowanego kurczaka, papilot zawijamy do końca i wkładamy do piekarnika na parowanie na ok 15min w 95 stopniach. Warzywa kroimy w cienkie talarki i przekładamy do miski, dodajemy posiekane igły rozmarynu, miód, oliwę oraz grubą sól morską i mieszamy. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika gdy papiloty są już gotowe, przestawiając na pieczenie w 200 stopniach i pieczemy 20min co kilka minut mieszając.


Eskalopki wieprzowe na parze z aksamitnym puree musztardowym i sałatką z cukinii

  • Polędwiczka wieprzowa 0,5kg 
  • Sos sojowy jasny 4 łyżki 
  • Sambal 1 łyżeczka 
  • Miód 1 łyżeczka 
  • Dymka 
  • Ziemniaki 1kg 
  • Cebula biała 2szt 
  • Musztarda francuska 3 łyżki 
  • Śmietana 36% 100ml 
  • Masło 1 łyżka 

Sałatka: 

  • Cukinia 
  • Papryczki chili 
  • Kolendra 
  • Limonka 
  • Olej sezamowy 
  • Wino mirin 

Polędwiczki kroimy w plastry o grubości ok 2cm i rozpłaszczamy palcami na kotleciki, do miski wlewamy sos sojowy, miód oraz sambal, dodajemy również dymkę oraz sok i skórkę otartą z jednej limonki, tak przygotowaną bazę mieszamy i wkładamy do niej eskalopki do zamarynowania na min 1h. W tym czasie z umytej cukinii za pomocą obieraczki robimy wstążki pozostawiając gniazda nasienne, dodajemy do niej posiekaną papryczkę chili, kolendrę, wino mirin, sok oraz skórę z limonki, olej sezamowy oraz sól i pozostawiamy do zamarynowania. Gdy cukinia zmięknie odlewamy nadmiar powstałego płynu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną do zrumienienia cebulę, masło, śmietankę i musztardę, następnie na małym ogniu chwilę całość redukujemy cały czas mieszając szpatułką aby nie przywarło do dna a połączyło się na gładki mus. Zamarynowane eskalopki z polędwiczki osączamy z nadmiaru marynaty, układamy na perforowanej blaszce i wkładamy do piekarnika z parowaniem na 95 stopni na ok 15min. Po tym czasie podajemy z wcześniej przygotowanymi dodatkami.

Więcej na ten temat