Pytanie na Śniadanie

Dzikie zioła na świątecznym stole

Jemioła nad progiem domu, siano pod obrusem, przystrojony świerk, sosna czy jodła, a na wigilijnym stole potrawy, w których króluje kapusta, grzyby, groch, mak, suszone owoce i orzechy – to właśnie rośliny nadają świętom Bożego Narodzenia wyjątkowego charakteru.

SIEMIENIOTKA

  • 250 g łuskanych nasion konopii
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana słodka – kremówka
  • sól
  • Pieprz 

Cebulę należy pokroić, podsmażyć na maśle w garnku, zalać wodą. Dodać do tego siemię konopne. Gotować parę minut, aż nasiona zmiękną. Do śmietany dodać łyżkę mąki, wymieszać, całość wlać do garnka. Gotować jeszcze chwilę, zmiksować blenderem. Podawać z ulubioną kaszą. 

Więcej na ten temat