Pytanie na Śniadanie

Szybkie i oryginalne dania wigilijne cz.3

Pieczony pieróg z grzybami i kapustą

Składniki na danie dla 4 osób: 

  • 400g mąki pierogowej 
  • 250 ml gorącej wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • 200g kapusty kiszonej 
  • 50g suszonych podgrzybków 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Olej do smażenia 
  • 2 jajka

Mąkę zalej gorącą wodą i wymieszaj widelcem. Dolej olej i zagnieć ciasto. Podziel na 4 części, rozwałkuj duże placki i wykrój miską duże pierogi. Kapustę poszatkuj, grzyby namocz a następnie poszatkuj gdy są miękkie. Odsącz kapustę i grzyby i smaż je na oleju. Dodaj wodę z grzybów, posól farsz i dopraw pieprzem. Krótko podduś, odparuj wodę i dodaj wodę z kapusty, jeśli chcesz zwiększyć jej kwasowość. Farsz przestudź i dodawaj do pierogów, zaklej je, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe


Świąteczne bułeczki z orzechami i makiem 

Składniki na danie dla 4 osób (12 bułeczek): 

  • 500g mąki pierogowej 
  • 1 saszetka drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 350 ml ciepłej wody 
  • 50g orzechów włoskich 
  • 100g masy makowej 
  • 50 ml śmietanki 36% 
  • 1 kostka masła 
  • 1 jajko 

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą a następnie zalej ciepłą wodą i podczas zagniatania ciasta dodaj oliwę. Odstaw ciasto na 40 minut do wyrośnięcia. Przebij ciasto, zagnieć i podziel na 12 części. Każdą z nich rozciągnij i włóż do środka wymieszane: posiekane orzechy, masę makową i śmietankę. Zamknij kulki, posmaruj masłem i ułóż obok siebie w brytfance. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika na 40 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Gotowe


Łosoś w cieście filo z kaparowym sosem 

Składniki na danie dla 4 osób: 

  • 600g filetu surowego z łososia 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • 1 pęczek koperku 
  • 1 kostka masła 
  • 1 rolka ciasta filo 
  • 1 słoiczek kaparów 
  • 2 szalotki 
  • Olej do smażenia 
  • 200 ml śmietanki 36% 

Łososia posmaruj olejem, posól i popieprz oraz obtocz w posiekanym koperku. Rozłóż kilka warstw ciasta filo i przesmaruj każdy z nich roztopionym masłem. Zamknij łososia w cieście, posmaruj masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz około 15 minut. W tym czasie podsmaż na patelni na oleju kapary, posiekane drobno szalotki. Dopraw pieprzem i zaciągnij śmietanką. Wyjmij łososia, krój w plastry, polewaj sosem i dekoruj koperkiem. Gotowe

Więcej na ten temat