Tatar ze śledzia klasyczny
- Filet śledzia z solanki 2-3szt.
- Jajko ugotowane na twardo 1szt. Drobno posiekane
- Kiszony ogórek 1szt. Pokrojony w kostkę
- Marynowane grzyby 1 łyżka pokrojone w kostkę
- Czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka
- Szczypiorek 1 łyżka drobno pokrojony
- Oliwa 1 łyżka
- Musztarda francuska 2 łyżki lub inna ulubiona
- Miód 1 łyżka
- Świeżo mielony pieprz
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Listki koperku do dekoracji
Śledzie moczymy w zimnej wodzie 20 min. Następnie zmieniamy wodę i moczymy kolejne 20 min. Wyjmujemy śledzie z wody i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w bardzo drobną kostkę lub siekamy następnie przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz wedle uznania. Dokładnie mieszamy i przenosimy na talerz. Do kolejnej miski dodajemy kiszonego ogórka, marynowane grzyby, szczypiorek dodajemy łyżkę musztardy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na tatara ze śledzia tak aby całego przykryć, posypujemy posiekanym jajkiem i dekorujemy koperkiem.
Najlepiej podawać z grzanką chleba żytniego.
Tatar ze śledzia z avocado, kiszonym ogórkiem, świeżym ogórkiem oraz pumperniklem
- Filety śledzia z solanki 2-3 szt.
- Oliwa 1 łyżka
- Musztarda francuska 1 łyżka
- Miód 1 łyżka
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Świeżo mielony pieprz
- Czerwona cebula 1 łyżka pokrojona w drobną kostkę
- Awokado ½ obrane bez pestki i pokrojone w drobną kostkę
- Kiszony ogórek 1 łyżka pokrojony w drobną kostkę
- Świeży ogórek 1 łyżka pokrojony w drobną kostkę
- Winogrona zielone bez pestek 4-5szt. Pokrojone w plasterki
- Majonez 1 łyżka
- Pumpernikiel 25g pokruszony
- Szczypiorek drobno pokrojony do dekoracji
Śledzie moczymy w zimnej wodzie 20 min. Następnie zmieniamy wodę i moczymy kolejne 20 min. Wyjmujemy śledzie z wody i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w bardzo drobną kostkę lub siekamy następnie przekładamy do miski. Dodajemy olej, musztardę, miód, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz wedle uznania. Dokładnie mieszamy i przenosimy na talerz. W kolejnej misce mieszamy czerwoną cebulę, kiszonego oraz świeżego ogórka, winogrona, awokado i majonez. Przenosimy na tatara, posypujemy pokruszonym pumperniklem i szczypiorkiem.
Tatar z selera gotowanego w zalewie octowej z salsą pomidorową, kaparami i świeżo tartym chrzanem.
- Seler 1szt.
- Ocet jabłkowy 300ml
- Woda 200ml
- Cukier 1 łyżka
- Sól 2 łyżeczki
- Liść laurowy 2szt.
- Ziele angielskie 2szt.
- Marynowane grzyby 1 łyżka pokrojone w drobną kostkę
- Czerwona cebula 1 łyżka pokrojona w drobną kostkę
- Musztarda francuska 1 łyżka
- Pomidor 1 szt. Sparzony i obrany ze skóry
- Kapary 8-9 szt. Posiekane
- Czosnek 1 ząbek posiekany
- Natka pietruszki 1 łyżka posiekana
- Oliwa 1 łyżeczka
- Kminek mielony szczypta
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Korzeń chrzanu do starcia
- Natka pietruszki do dekoracji.
Selera obieramy i kroimy w plastry grubości 1cmm. Gotujemy do miękkości w wodzie z octem jabłkowym, cukrem, solą(2łyżeczki), liściem i zielem. Wyjmujemy selera, studzimy i jak zalewa jest zimna wkładamy selera ponownie do zalewy. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z zalewy, dokładnie suszymy i kroimy w około 1cmm kostkę. Przenosimy selera do miski, dodajemy marynowane grzyby, czerwoną cebulę, musztardę francuską i dokładnie mieszamy. Przenosimy „tataro-selera” na talerz. Obranego pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy kapary, czosnek, natkę pietruszki, olive, kminek, sól oraz pieprz wedle uznania. Dokładnie mieszamy przy pomocy widelca lekko rozgniatając część pomidorów. Przenosimy na tatara, obieramy chrzan i ścieramy na małych oczkach. Obficie posypujemy tatara i dekorujemy natką pietruszki.