Pytanie na Śniadanie

Tatary ze śledzia klasycznie i nowocześnie

Tatar ze śledzia klasyczny 

  • Filet śledzia z solanki 2-3szt. 
  • Jajko ugotowane na twardo 1szt. Drobno posiekane 
  • Kiszony ogórek 1szt. Pokrojony w kostkę  
  • Marynowane grzyby 1 łyżka pokrojone w kostkę 
  • Czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 łyżka 
  • Szczypiorek 1 łyżka drobno pokrojony 
  • Oliwa 1 łyżka 
  • Musztarda francuska 2 łyżki lub inna ulubiona  
  • Miód 1 łyżka 
  • Świeżo mielony pieprz  
  • Sok z cytryny 1 łyżka  
  • Listki koperku do dekoracji 

Śledzie moczymy w zimnej wodzie 20 min. Następnie zmieniamy wodę i moczymy kolejne 20 min. Wyjmujemy śledzie z wody i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w bardzo drobną kostkę lub siekamy następnie przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, musztardę, miód, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz wedle uznania. Dokładnie mieszamy i przenosimy na talerz. Do kolejnej miski dodajemy kiszonego ogórka, marynowane grzyby, szczypiorek dodajemy łyżkę musztardy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na tatara ze śledzia tak aby całego przykryć, posypujemy posiekanym jajkiem i dekorujemy koperkiem.  

Najlepiej podawać z grzanką chleba żytniego. 


Tatar ze śledzia z avocado, kiszonym ogórkiem, świeżym ogórkiem oraz pumperniklem

  • Filety śledzia z solanki 2-3 szt.  
  • Oliwa 1 łyżka 
  • Musztarda francuska 1 łyżka 
  • Miód 1 łyżka 
  • Sok z cytryny 1 łyżka 
  • Świeżo mielony pieprz  
  • Czerwona cebula 1 łyżka pokrojona w drobną kostkę 
  • Awokado ½ obrane bez pestki i pokrojone w drobną kostkę 
  • Kiszony ogórek 1 łyżka pokrojony w drobną kostkę 
  • Świeży ogórek 1 łyżka pokrojony w drobną kostkę 
  • Winogrona zielone bez pestek 4-5szt. Pokrojone w plasterki 
  • Majonez 1 łyżka  
  • Pumpernikiel 25g pokruszony  
  • Szczypiorek drobno pokrojony do dekoracji  

Śledzie moczymy w zimnej wodzie 20 min. Następnie zmieniamy wodę i moczymy kolejne 20 min. Wyjmujemy śledzie z wody i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w bardzo drobną kostkę lub siekamy następnie przekładamy do miski. Dodajemy olej, musztardę, miód, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz wedle uznania. Dokładnie mieszamy i przenosimy na talerz. W kolejnej misce mieszamy czerwoną cebulę, kiszonego oraz świeżego ogórka, winogrona, awokado i majonez. Przenosimy na tatara, posypujemy pokruszonym pumperniklem i szczypiorkiem. 


Tatar z selera gotowanego w zalewie octowej z salsą pomidorową, kaparami i świeżo tartym chrzanem.  

  • Seler 1szt.  
  • Ocet jabłkowy 300ml 
  • Woda 200ml 
  • Cukier 1 łyżka  
  • Sól 2 łyżeczki 
  • Liść laurowy 2szt. 
  • Ziele angielskie 2szt. 
  • Marynowane grzyby 1 łyżka pokrojone w drobną kostkę 
  • Czerwona cebula 1 łyżka pokrojona w drobną kostkę  
  • Musztarda francuska 1 łyżka  
  • Pomidor 1 szt. Sparzony i obrany ze skóry 
  • Kapary 8-9 szt. Posiekane 
  • Czosnek 1 ząbek posiekany 
  • Natka pietruszki 1 łyżka posiekana 
  • Oliwa 1 łyżeczka 
  • Kminek mielony szczypta 
  • Sól  
  • Świeżo mielony pieprz  
  • Korzeń chrzanu do starcia  
  • Natka pietruszki do dekoracji. 

Selera obieramy i kroimy w plastry grubości 1cmm. Gotujemy do miękkości w wodzie z octem jabłkowym, cukrem, solą(2łyżeczki), liściem i zielem. Wyjmujemy selera, studzimy i jak zalewa jest zimna wkładamy selera ponownie do zalewy. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z zalewy, dokładnie suszymy i kroimy w około 1cmm kostkę. Przenosimy selera do miski, dodajemy marynowane grzyby, czerwoną cebulę, musztardę francuską i dokładnie mieszamy. Przenosimy „tataro-selera” na talerz. Obranego pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy kapary, czosnek, natkę pietruszki, olive, kminek, sól oraz pieprz wedle uznania. Dokładnie mieszamy przy pomocy widelca lekko rozgniatając część pomidorów. Przenosimy na tatara, obieramy chrzan i ścieramy na małych oczkach. Obficie posypujemy tatara i dekorujemy natką pietruszki. 

Więcej na ten temat