Puszysty naleśnik biszkoptowy z twarogiem, jabłkiem i cynamonem
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 1 szklanka mleka
- 250 g mąki
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Dodatki:
- 200g chudego twarogu
- 100ml jogurtu
- Ok 400g jabłek
- Cukier puder, cynamon do smaku
W naczyniu połączyć mleko, wodę i złotka i cukier (opcjonalnie). Następnie dodawać mąkę stopniowo, miksować do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy w 2-3 turach z ciastem naleśnikowym, delikatnie mieszając.
Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na maśle klarowanym.
Jabłka pokroić drobno i podsmażyć na maśle klarowanym z cynamonem i cukrem
Twaróg połączyć z jogurtem i doprawić cukrem. Usmażone naleśniki podać z masą serową i jabłkami
Pieczone pierogi z serem podpuszczkowym, kaszą gryczaną i warzywami
- 250 ml mleka
- 50ml roztopionego masła
Składniki ciasta:
- 400 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki farszu:
- 250g sera podpuszczkowego
- 250g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- Garść siekanego szpinaku
- Sól, pieprz do smaku
Ciasto – część mleka połączyć z drożdżami i cukrem. Kiedy masa zacznie bąbelkować połączyć z resztą mleka, mąką, olejem i solą. Wyrobić na gładkie ciasto i pozwolić wyrosnąć. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść i pozwolić wyrosnąć.
Ciasto wałkować na cienkie płaty, wyciąć kółka i nadziewać nadzieniem. Każdego pieroga posmarować mlekiem połączonym z złotkiem i upiec w 170 C ok 20 minut
Nadzienie - ugotowaną kaszę połączyć z twarogiem i podsmażonymi tartymi warzywami. Całość doprawić do smaku i schłodzić.
Smażone kluseczki leniwe na maśle klarowanym z owocowym jogurtem
- ok. 300 g chudego twarogu
- 1 jajko
- ok. 1/2 - 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- świeża mięta do dekoracji
- ulubione owoce do dekoracji – jabłka, wiśnie
W naczyniu połączyć twaróg i jajko. Dodać mąkę, szczyptę soli oraz cukier - wyrobić ciasto.
Przygotowane ciasto rolować partiami i wycinać kluski.
Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Kluski wystudzić i zimne podsmażyć na maśle klarowanym na złoto.
Owoce podsmażyć krótko na patelni z miodem – tak, aby się nie rozpadły.
Podać z jogurtem i smażonymi kluskami
Krem porowy z grzankami serowymi
- 100g tartego twardego sera dojrzewającego
- śmietanka 30%
- 40 g masła
- 2 duże pory
- 3-4 ziemniaki
- Ok 1 l bulionu warzywny
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz,
- kilka kromek chleba razowego
- Sól, pieprz, papryka, suszone zioła
Pory i ziemniaki oczyścić, pokroić w plastry.
W dużym szerokim garnku roztopić masło i podsmażyć warzywa, aby nieco zmiękły.
Zwiększ ogień, wlej wodę, dodaj bulion oraz ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości, przez około 20 minut.
Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
Grzanki – chleb pokroić w drobna kostkę, połączyć z tartym serem, roztopionym masłem i przyprawami. Upiec w 180 C ok 15 minut. Podać do zupy.