Pytanie na Śniadanie

Nabiał w roli głównej cz.1

Puszysty naleśnik biszkoptowy z twarogiem, jabłkiem i cynamonem

  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 
  • 1 szklanka mleka 
  • 250 g mąki 
  • 3 duże jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 szklanka wody 
  • szczypta soli 

Dodatki: 

  • 200g chudego twarogu 
  • 100ml jogurtu 
  • Ok 400g jabłek 
  • Cukier puder, cynamon do smaku 

W naczyniu połączyć mleko, wodę i złotka i cukier (opcjonalnie). Następnie dodawać mąkę stopniowo, miksować do połączenia. 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy w 2-3 turach z ciastem naleśnikowym, delikatnie mieszając. 

Odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na maśle klarowanym. 

Jabłka pokroić drobno i podsmażyć na maśle klarowanym z cynamonem i cukrem 

Twaróg połączyć z jogurtem i doprawić cukrem. Usmażone naleśniki podać z masą serową i jabłkami 


Pieczone pierogi z serem podpuszczkowym, kaszą gryczaną i warzywami 

  • 250 ml mleka 
  • 50ml roztopionego masła 

Składniki ciasta:

  • 400 g mąki pszennej 
  • 30 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 

Składniki farszu:

  • 250g sera podpuszczkowego 
  • 250g ugotowanej kaszy gryczanej 
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula 
  • Garść siekanego szpinaku 
  • Sól, pieprz do smaku 

Ciasto – część mleka połączyć z drożdżami i cukrem. Kiedy masa zacznie bąbelkować połączyć z resztą mleka, mąką, olejem i solą. Wyrobić na gładkie ciasto i pozwolić wyrosnąć. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść i pozwolić wyrosnąć.  

Ciasto wałkować na cienkie płaty, wyciąć kółka i nadziewać nadzieniem. Każdego pieroga posmarować mlekiem połączonym z złotkiem i upiec w 170 C ok 20 minut 

Nadzienie - ugotowaną kaszę połączyć z twarogiem i podsmażonymi tartymi warzywami. Całość doprawić do smaku i schłodzić.  


Smażone kluseczki leniwe na maśle klarowanym z owocowym jogurtem 

  • ok. 300 g chudego twarogu 
  • 1 jajko 
  • ok. 1/2 - 3/4 szklanki mąki 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • świeża mięta do dekoracji 
  • ulubione owoce do dekoracji – jabłka, wiśnie 

W naczyniu połączyć twaróg i jajko. Dodać mąkę, szczyptę soli oraz cukier - wyrobić ciasto. 

Przygotowane ciasto rolować partiami i wycinać kluski. 

Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Kluski wystudzić i zimne podsmażyć na maśle klarowanym na złoto. 

Owoce podsmażyć krótko na patelni z miodem – tak, aby się nie rozpadły. 

Podać z jogurtem i smażonymi kluskami 

 

Krem porowy z grzankami serowymi  

  • 100g tartego twardego sera dojrzewającego
  • śmietanka 30%  
  • 40 g masła 
  • 2 duże pory 
  • 3-4 ziemniaki  
  • Ok 1 l bulionu warzywny  
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól, pieprz,  
  • kilka kromek chleba razowego 
  • Sól, pieprz, papryka, suszone zioła 

Pory i ziemniaki oczyścić, pokroić w plastry. 

W dużym szerokim garnku roztopić masło i podsmażyć warzywa, aby nieco zmiękły. 

Zwiększ ogień, wlej wodę, dodaj bulion oraz ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości, przez około 20 minut. 

Następnie zmiksować na gładki krem. Doprawić gałką, solą i pieprzem. 

Grzanki – chleb pokroić w drobna kostkę, połączyć z tartym serem, roztopionym masłem i przyprawami. Upiec w 180 C ok 15 minut. Podać do zupy. 

Więcej na ten temat