Pytanie na Śniadanie

Nietypowe propozycje na świąteczny stół od Braci Budnik cz.2

Świąteczne fizioły z suszonymi grzybami, śliwką i wędzonką 

  • 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś 
  • 200g podsuszanej wędliny 
  • 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) 
  • szklanka wędzonych śliwek 
  • 2 zgniecione ząbki czosnku 
  • 6 dużych suszonych grzybów 
  • 1 drobno posiekana cebula 
  • gałązka świeżego tymianku 
  • sól, pieprz, cząber 

Suszone grzyby w naczyniu do gotowania zalać połową szklanki wody i zostawić do namoczenia na około 30 minut, następnie doprowadzić do wrzenia, nie odcedzać. W garnku, w którym będziemy gotować fizoły, rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę i pokrojoną w cienkie paski wędlinę. 

Dolać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami, dodać gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotować esencjonalny wywar - wystarczy około 20 minut. Do wywaru dodać ugotowaną fasolę. Doprawić sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą, dusić jeszcze 10min aby fasola nasiąkła esencjonalnym wywarem. 


Gołąbki z kaszą gryczaną, szynką, suszonymi grzybami i serem w sosie borowikowym 

  • 1 włoska kapusta 
  • 400ml kaszy gryczanej  
  • 2 drobno posiekane cebule 
  • 200g szynki wędzonej  
  • 150g suszonych grzybów 
  • Sól/ pieprz do smaku  
  • 2 liście laurowe 
  • 5 szt ziela angielskiego  
  • 200ml bulionu  
  • Olej do smażenia  

Sos: 

  • Mrożone grzyby leśne 200 g 
  • Cebula 105 g 1 sztuka 
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g 
  • Oliwa z oliwek 5 ml 1 łyżka 

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb i włożyć do dużego garnka, zalać wrzącą wodą i gotować kilka minut, następnie wyjąć, zdjąć miękkie liście i ponownie gotować aby powtórzyć czynność aż do zdjęcia wystarczającej liczby liści.  

Kaszę przepłukać zimną wodą, odsączyć, przełożyć do garnka i zalać 600ml wody. Wodę osolić a garnek z kaszą przykryć pokrywką i wstawić na duży gaz, gdy się zagotuje moc palnika zmniejszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę, ok. 15 min. po tym czasie wyłączamy gaz i odstawiamy kasze na kolejne 15min.  

Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w piórka a szynkę w drobną kostkę, przesmażyć na patelni do zrumienienia razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Grzyby odcedzić nie wylewając wody i pokroić a cienkie paski, dodać do cebuli z szynką, do całości dodać kaszę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać dodając połowę wody po gotowaniu grzybów.  

Szeroki a płytki garnek typu gęsiarka wyłożyć liśćmi kapusty. Liście na gołąbki rozkładamy, na środek nakładamy farsz i zwijamy zakładając boki. Zwinięte gołąbki układamy w gęsiarce na liściach kapusty krawędzią zwijania do dołu. Układamy do wypełnienia garnka, dorzucamy jeszcze kilka liści laurowych i ziela angielskiego, podlewamy bulionem przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  

W tym czasie przygotowujemy sos: 

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. 

Dodaj grzyby, śmietankę, szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu. 

Duś około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Gotowe gołąbki podajemy obficie polane sosem.  


Pierogi z kapustą, grzybami i karmelizowaną szynką

Ciasto na pierogi: 

  • 450 g mąki pszennej 
  • 250 ml gorącej wody 
  • 20 ml oleju 
  • szczypta soli 

Farsz: 

  • 400 g kapusty kiszonej 
  • 45 g suszonych grzybów np. borowików 
  • 150g wędzonej wędliny 
  • 1 średnia cebula 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie 
  • 3 ziarenka pieprzu 
  • 2 kulki jałowca 
  • 1 szklanka wody 
  • sól pieprz 
  • olej 

Farsz: 

Suszone grzyby płuczemy zalewamy wodą moczymy kilka godzin a najlepiej przez cała noc. Następnie gotujemy około 20 – 30 min. Grzyby odsączamy zostawiając płyn następnie kroimy w drobne kawałki. 

Kapustę kiszoną odciskamy jak jest mocno kwaśna płuczemy wodą następnie drobno kroimy. 

Cebulę oraz wędzonkę drobno kroimy podsmażamy na oleju na rumiano. 

Wszystko przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie liście laurowe jałowiec wlewamy 0,5 szklanki wywaru z grzybów oraz jedną szklanką wody mieszamy i dusimy na małym ogniu około godziny, aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia, płyn powinien odparować niemal całkowicie.  

Ciasto na pierogi: 

Do miski dodajemy mąkę i powoli wlewamy gorącą wodę oraz olej mieszamy łyżką chwilę odczekujemy, żeby się nie poparzyć. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. 

Gotowe ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około 20 min, żeby odpoczęło.  

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozwałkowujemy na cienkie placki wycinamy kółka. 

Na każde kółko na środek kładziemy około łyżeczki farszu składamy na pół i zlepiamy boki i tak, aż do wyczerpania składników. 

W garnku gotujemy wodę z kilkoma kroplami oleju i solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy partiami pierogi jak woda zacznie ponownie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy około 3-4 min od wypłynięcia. 

Wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie odcedzamy z wody. 

Więcej na ten temat