Świąteczny kulebiak drożdżowy z farszem grzybowym z fasolą i szpinakiem
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszyć je do kubka, dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć do rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do miski wsypać resztę mąki, dodać rozczyn i resztę mleka. Dodać sól oraz jajka i zacząć delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
FARSZ:
- 100ml śmietany 36%
- 3 łyżki masła klarowanego
- 80 g suszonych grzybów
- 400 g namoczonej i ugotowanej fasoli białej drobnej
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki kminku, 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- 100g szpinaku
Grzyby suszone włożyć do większego garnka, zalać 1 szklanką gorącej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować do miękkości przez ok. 30 minut. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Otworzyć garnek i gotować jeszcze przez ok. 10 minut aby odparować pozostały płyn. Dodać kminek i majeranek, usunąć ziele angielskie i listek laurowy. Wyjąć na deskę i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, włożyć na dużą patelnię, wyłożyć masło klarowane i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut aż cebula będzie szklista i lekko zrumieniona, wtedy dodać szpinak, smażyć aż zmięknie a następnie zalać śmietana i redukować o połowę. Dodać ugotowaną fasolę oraz posiekane grzyby i smażyć razem kilka minut. Odstawić z ognia i ostudzić.
PIECZENIE: Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, następnie podzielić na 2 części. Rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę nadzienia zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać kminkiem i zawinąć w papier do pieczenia zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Obydwa kulebiaki (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Piec przez ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kulebiaki mają się ładnie zrumienić. Chwilę odczekać przed pokrojeniem.
Świąteczna krucha tarta z serem, makiem i bakaliami
CIASTO:
- 50 ml ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- Szczypta soli,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 kostki masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 450 g gotowego maku z puszki z bakaliami
MASA SEROWA:
- 600g twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- Sok z ½ cytryny
DODATKOWO:
- 100g namoczonych rodzynek
- 250g masy makowej
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), jajka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Do malaksera dajemy twaróg, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny i blendujemy – nie za długo, 3 minuty. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Następnie dajemy na ciasto mak – ale tylko do 1/3 wysokości tarty. Na mak wylewamy masę serową i rozsypujemy rodzynki, pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 200 stopni 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 170 stopni i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy 20 minut , następnie uchylamy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze ½ godz.
Zabielana zupa z suszonych podgrzybków z domowym makaronem
DOMOWY MAKARON:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 5 jaj
ZUPA GRZYBOWA:
- 1 łyżka masła
- 125 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 spora cebula
- 300 g suszonych i namoczonych w wodzie podgrzybków
- 1,5l wywaru warzywnego
- 1 średnia marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- sól, czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok. 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok. 10 minut aby przeschło. Każdy płat ciasta pokrój w 5 cm paski. Następnie paski poukładaj na sobie warstwowo i krój w poprzek tak aby powstały cienkie nitki. Zagotuj osoloną wodę. Makaron gotuj 2-3 minuty. Po ugotowaniu przelej zimną wodą aby się nie skleił. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, grzyby odcedzamy na sicie pozostawiając wodę po namaczaniu. W garnku rozgrzewamy masło na którym smażymy cebulę, po chwili gdy się zeszkli dodajemy resztę warzyw oraz grzyby i smażymy kilka chwil. Następnie wlewamy wodę po grzybach i gotujemy na dużym ogniu 5 min. Po tym czasie wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Wtedy zupę zabielamy śmietana wcześniej ją hartując, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy z domowym makaronem.